30. 5. 2009

Šestnástka


Zavolala a zaujímala sa o brigádu. Vraj či je možné, že by pracovala aj v prípade, že má len šestnásť. Popri štúdiu na gymnáziu. Prácu telefonistu zvládnu aj mladiství, pokiaľ chcú, a tak sme sa dohodli.

Prišla na druhý deň. Detská bacuľatá tvár, pokrytá pehami, nos mierne dohora, vlasy v cope. Tenký, príjemný hlas, milé stvorenie.

Pozerá mi do očí, kontakt drží ako málokto. V tom pohľade je veľa vecí. Nie zúfalstvo dieťaťa, ktoré nevie, čo so sebou. Je tam vyrovnanosť, úprimnosť, srdečnosť, pevnosť, ohromná odhodlanosť. Mám pocit, že sa nerozprávam s -násťročným dievčaťom, ktoré študuje druhý ročník gympla, ale s dospelým, vyrovnaným človekom, ktorý vie, čo chce. Ktorý má už svoje zažité, nechýba mu bujarosť diskoték, pofajčievanie pri škole, či chodenie poza ňu. Mám pocit, že oproti mne sedí človek, ktorý sa pozná. Ktorý sa už akoby prečítal a nepotrebuje poľutovať, silný je dosť. Prečo?

Vybalila to na mňa úplne prirodzene, bez mihnutia oka. Je tehotná, v októbri má termín. Od septembra študuje externe, pretože chce dokončiť školu, ale zároveň sa aj starať o dieťatko a pracovať, pokiaľ to situácia dovolí. Bude slobodná mamička a hoci rodičia pomôžu, nechce im byť zavesená im na krku a nič nerobiť. Chce to zvládať, chce byť samostatná, chce byť mama, dobrá, aby bolo všetko fajn, aj keď bude sama.

Neviem, možno to bol iba pocit. Taký ten prvotný, ktorým vás ten druhý ovalí a ostane vo vás vibrovať ešte dlho. Netuším, ako dopadne, a či bude takáto silná a odhodlaná ešte o pol roka, alebo o rok. Neviem, naozaj. Možno to všetko bola len obrovská kopa energie, čo z nej šla, zliata so všetkými tými pocitmi.

Len málokto ma však presvedčil tak, ako ona.

Dana Salajová

Súvisiaci článok: Vek nad 50? Diagnóza

9 komentárov:

  1. No, tak drzim dievcine palce. Musel to byt zaujimavy zazitok.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uzasne. Tak casto vidime dospelych tridsiatnikov, ktorym mamicky skacu okolo zadkov, a tak zriedkavo odhodlane sestnastky...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No ani poniektorá tridsiatka nemá v živote takto jasno.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nájdu sa takí ľudia. Obdivuhodné. Som rád, že si sa s nami takto o ňu podelila ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mam rad tieto pribehy z personalky. smrdi z nich ludskost.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. A to niektori ludia nedospeju ani v patdesiatke. Bodaj by jej to vydrzalo, ale ak je taka teraz, je to uz zrely, silny clovek. Zvycajne to byva u deti, ktore sa musia skoro podstavit na vlastne nohy, alebo starat sa o mladsich surodencov, ked zomru rodicia. Nech je akokolvek, musi mat vrodene dispozicie alebo dobru vychovu. Napriek tomu, ze je slobodnou matkou a niektori by ju este aj dnes dokazali odsudzovat. Drzme jej palce spolocne!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Keďže otehotnela v šestnástich, zase až tak rozumná nie je.
    Ale zase je plus, že sa stavia k situácii zodpovedne. Ešte je otázka, čo otec dieťaťa.
    Ja som mal jednu známu, ktorá otehotnela v 17tich. Keď som jej povedal, že si kazí s tým konkrétnym partnerom život, vynadala mi. zobrali sa, ale do roka sa rozvadzali, on ju bil, bol gambler, bral drogy...
    Násťročný majú často ešte trocha naivné a skreslené predstavy o svete.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tuo, ale zasa, niektori ludia maju deti v tridsiatke, ale aj tak je skoda tych chudiatok, ktore privedu na svet, pretoze detvaky casto trpia. Teda niektore. Nezda sa, ze tato sestnastka by mohla byt zlou matkou. Poviem Ti, niektori ludia nedospeju nikdy. Niektori su v sestnastich na najlepsej ceste prezit skutocne hodnotny zivot. Pravidla neexistuju.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ja poznám babu, má 19 a čaká 2. dieťa. Je z nej dobrá matka i manželka a raz keď deti odrastú iste bude i dobrá pracantka, lebo je usilovná, pracovitá

    OdpovedaťOdstrániť