5. 5. 2009

Všade špargľa, vyhralo kvasinkové pivo


V Bavorsku prepuklo špargľové šialenstvo. V uliciach vyrástli zo dňa na deň prenosné drevené stánky, kde nepredávajú iný sortiment, iba túto sezónnu krémovú delikatesu.

Nedávno som sa dočítal, že jedna slovenská firma posiela do SRN denne kamión, okamžite po naložení, aby bola čerstvá lahôdka (v priebehu dvoch dní stráca jemnosť a drevnatie) na pultoch zhýčkaných skorosusedov.

Bol som hrdý na slovenskú podnikavosť a jej dravý prienik na vyspelý západný trh.

Minulý týždeň, vidiac na vlastné oči tú záľahu Asparagus officinalis (lat. názov) na stoloch trhovísk aj v obchodoch (v olympijskom mníchovskom centre, v jedálňach obchodných domoch Karstadt v satelitných mestečkách), upravenú na viacero spôsobov v polievkach, prílohách, ako vhodné vegetariánske, výživné, zdravé, vitamínmi nabité hlavné jedlo - tu so strúhankou, tu s masielkom alebo so šunkou - považoval som náš export za nosenie dreva do lesa. Ale len do chvíle, kým som bol upozornený na cenový rozdiel medzi kvalitatívne porovnateľnou delikatesou od nás a od Bavorov.

Naša okolo 50 centov za pol kila. Tá ich tri eurá.

V nemeckom Landshute som naďabil na stánok so zeleninou priamo na hlavnej ulici starého mesta. Ženičky, trhovkyne, po našom kofy, vyzerali ako vystrihnuté zo žurnálov, ktoré predstavujú typické nemecké sedliacke statky, akými je Bavorsko posiate. Od Erdingu po Mníchov, od Dorfenu po Rosenheim. Potešil som sa.

Supermarketom ponúkané plody zeme nepotrebujem. Cibuľka, na ktorú som sa ulakomil, mala akurátny tvar, drobná, ako voľakedy u nás na Centrálnom, keď naši trhovníci ešte nepoznali chemikálie a na chuti zeleniny to bolo naozaj poznať (paprika voľakedy voňala kápiou a rajčinka paradajkou).

Cibuľka s krásnou zelenou vňaťou. Tú som si kúpil, špargľu nie. Jednak bola nemecká trochu drahá, jednak mi bolo trápne podporovať tú našu, nekresťansky lacnú (v našom Tescu je podstatne drahšia).

Išiel som radšej na Weissbier.

Boris Burger

8 komentárov:

  1. jaaj, zlate bavorsko. sparglu vobec nemusim, ale kvasinkove pivo to uz veru hej. a ze som ho tam teda popil. pozeram, ze autorov zo sme sem kradnete masovo:-)) kto bude dalsi?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jo, slova "rajčinka voňala paradajkou" nemaju chybu. na take volaco som uz davno nenatrafil. ani na trhu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. keby sme mali stipku podnikavosti aj dobreho vkusu, vozime tu sparglu naspat. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Trh v Bavorsku tam buy som sa zblaznil

    RDB

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ty si sa odtafaril? No ved najdeme, najdeme ta vsade. i.paja

    OdpovedaťOdstrániť
  6. vyborne boris, az sem mi to zavonalo. ani ma nenapadlo, ze by v nemecku, teda v eu, bola este zelenina, ktora by vonala zeleninou a nie chemiou.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. kuva, u nás v Lidli špargľa za 49 tugrikov...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mnam (aj spargla, aj weissbier ;)). v bavorsku byva este jedna trhova a gastronomicka invazia: kuriatka - pfifferlinge. tie u nas uz nevidis. su uzasne.

    OdpovedaťOdstrániť