11. 5. 2009

To nemá chybu


Kedysi dávno, keď sa voda sypala, piesok lial a internet bol dial-upový, som mala internetovú jazykovú poradňu. Cez webovú stránku chodili otázky, na ktoré som e-mailom odpovedala do niekoľkých hodín a raz za čas sme ich s webmajstrom zavesili na stránku. Iba raz došlo, že som krava, a podľa toho výkričníka si dodnes myslím, že to nebola otázka.

Dial-upový internet! Občas sa pripojiť, rýchlo skopírovať otázky, odpojiť, napísať odpovede (aj na iné maily), pripojiť, poslať. A pred spaním si čítať v printovom Reflexe stĺpček Miloša Čermáka o internete. To robím dodnes. Som konzerva.

Treba poctivo riecť, že to nebolo až také horúce. Stránka www.natara.tk mala omračujúcu návštevnosť zo 30 unikátnych denne, v niektoré dni chodili až tri otázky a aktivita sa často zvyšovala v nedeľu večer, keď rodičia začali robiť s deťmi domáce úlohy. Kompletný archív mojej poradne leží dobre uložený v nefunkčnom počítači, ktorý odpočíva v pokoji, čiže v kuchyni pod stolom.

Tá stránka bola krásna, Keksíkovi šla z huby komiksová bublina, kde sa dalo kliknúť na vybrané slová. Na svoju drahú poradňu spomínam v dobrom. Som konzerva. Niektorí z tých milých ľudí píšu dodnes. Aj oni sú konzervy.

A začínajú písať noví. Je ich čoraz viac a dnes mám už istotu, že odkedy človek zliezol zo stromu a postavil sa na dve zadné, kladie si otázku: „Prečo prasací???“

Otázky sa množia ako špinavý riad a ja som zatúžila znovu otvoriť jazykovú poradňu.

Svoje otázky, ako aj jazykové názory môžete posielať na
ovsetkomaonicom(šala)gmail(trala)com.


Občas si nájdete odpoveď v maili, inokedy tu – to závisí od spoločenskej škodlivosti otázky. Odpoveď však dostanete.

Najbližšie sa môžete tešiť na trampoty pána Ivana H., ktorý sa mi zveril v maili, že svoj trénerský život si bez vulgarizmov nevie ani predstaviť. S jeho láskavým súhlasom zverejním problém v jeho celej ťaživej komplexnosti.

Nataša Holinová

21 komentárov:

  1. Velmi sa tesim na Tvoju poradnu, Nataska. Krucinalfagot, to mi "chybuje" :D Aj na diskusie a otazky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Natasa, rada by som pochvalila Vas nedavny clanok pre SME. Skoda, ze media nedavaju sancu najma odbornikom. Neuvazovali ste niekedy o vytvoreni pravidelnej jazykovej rubriky v novinach, kde by boli fundovane nazory, ako naposledy od JULS?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj. Zaslúžim si trest keď ostentatívne a vytrvalo používam slovo "posilovňa"? Vieš ja som konzerva

    rdb

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tak k veci: nedavno ma kamenovali, ze si myslim, ze "expiracia" je ok a "exspiracia" mi znie skor ako madarcina. roky pozeram na napisane slovo "expiracia" a uveril som tomu tvaru. a teraz sa zaviedla "exspiracia"... preco nie rovno "ekspiracia"? asi som tiez konzerva alebo ontogeneticky expirovany...
    vopred dakujem za odpoved a pokoj mojej dusi.
    since_

    OdpovedaťOdstrániť
  5. 1. boriesok, vdaka. dufam, ze poradna potesi.
    2. dakujem za pochvalu za nedavny clanok - asi myslite ten, na ktorom sme spolupracovali s karolom. myslim si, ze media by mohli odbornikov oslovovat castejsie - podla vlastnych skusenosti sudim, ze sa tomu vobec nebrania. no nie je lahke vyrabat ako na beziacom pase clanky, ktore maju ambiciu ist aj trochu do hlbky. o pravidelnych clankoch o jazyku skutocne uvazujeme. este raz vdaka.
    3. natalia, vdaka.
    4. medvedku, nie! trestat za "posilovňu" sa nembude! :) pevne verim, ze onedlho vypatrame, ako to s "posilňovňou" naozaj bolo, lebo tento vyraz sa nepaci ani redaktorom. vitaj medzi konzervami.
    5. since, zdravim. "exspiracia" musi byt exspiráciou, lebo tu mame predponu "ex" nacapenu na kmen (por. opak "inspirácia", teda vdych). "exspiračná lehota" vychadza z vyznamu "exspirovat", teda vydychnut. zamenu s nespravnym "expirovat" si vysvetlujem tak, ze pri vyslovovani "s" splyva s okolim. dufam, ze pokoj duse jest zachovany. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. A kdepak ti soudruzi z Anglie udelali chybu, ze oni maju expiry a expiration? Nejak za tie roky zabudli na to 's'?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nataša, v druhej vete vám (pred spojkou a) chýba čiarka. (Ide o zložené súvetie.)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. 1. ano, anglani si odpustili zbytocnu spoluhlasku - je to v sulade s ich tradiciou.
    2. ucitel: nemyslim, ze ide o vsunutu vetu. pri tej ciarke som sa zastavila uz pri pisani a prisla som k zaveru, ze priradovaci vztah je medzi druhou a tretou vetou tohto suvetia. naopak, podradovaci vztah je medzi prvou a druhou vetou, ako aj medzi prvou a tretou. inym slovom, mohla by som napisat: "... chodili otazky, ktore sme raz za cas zavesili..."

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Nataša, ja mám tiež jeden jazykový problém, trápi ma už roky. Ako mám udržať jazyk za zubami? Vždy ho pustím na špacír v najnevhodnejšej chvíli... ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ja mam tiez este dial-up-ovy ;-)
    Stale si neviem zvyknut na to, ze ludia nevedia pouzivat ciarky. Ostatne pravopisne chyby mi az tak nevadia.
    ( A co ma vytaca na webe su tieto krepe tzv. "redakcne systemy", co maju natvrdo CSS sirku nastavenu na cca 600 bodov, ked uz nikto nepouziva rozlisenie VGA ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. @Rudolf Dovicin: krepé redakčné systémy so šírkou 600 bodov majú výhodu v kratších riadkoch. Lepšie sa to číta.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. mna by zajimali nasledovne problemi.

    1. preco sa na stokorun hovorilo kilo, ked pripona kilo znamena tysic.

    2. preco nefunguje matematika v porekadle: jeden za osemnast druhy bez dvoch za dvacat, ked jeden /x/=18 a druhy bez dvoch za dvadsat /y-2=20/ by sa mali rovnat. mne to stale vychadza ze 18=22.
    teda preco sa nehovori: jeden za osemnast druhy s dvoma za dvacat.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dobrý deň.
    Vždy ma zaujímalo, či sa píše kecy alebo keci, teda okrem toho, čo robím, keď čmýrim (vybrané slovo po m).

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Mám otázku, aký je prítomný a budúci čas slovesa primäl

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Akym zazrakom sa do slovnikov a pravopisu dostalo slovo "kreovať". Komu / comu a preco za to slovensky jazyk vdaci?

    OdpovedaťOdstrániť
  16. suhrnna odpoved na vsetky jazyproblemy:
    KILO: netusim a narychlo sa mi nepodarilo vypatrat. s matematikou v jazyku sa to vsak obcas stava, napriklad 10 korun ceskych je u nich "pětka". co sa tyka druheho bez dvoch za dvadsat, tam sa nado mnou zmilujte. mne nedavno kamoska vysvetlovala trojclenku, lebo som nebola schopna spravne vyratat dph. :)
    KECY: je to ten jeden kec a tie kecy. mozno sa to myli s vecami, ktore su jedna vec a dve veci, cize je tam rozdiel v rode. ked "sa čmýriš", tak sa hemžíš, hmýriš, cize musel by si byt mnozstvo malých organizmov.
    PRIMAL: onô to nie je po spisovne "primäť", ale "primať". a, ako som uz privatne odpovedala, nema kompletnu paradigmu, cize vsetky tvary. v Peciarovom slovniku sa uvadza len pritomny cas: "primá, primajú", nie je to vsak kodifikacna prirucka. v pravidlach toto sloveso nie je vobec.
    KREOVANIE: hoci sa to nezda, je tu pomerne dost davno a slovensky jazyk zan vdaci jazyku latinskemu. ale s otazkou hlboko citim, nachadzala som sa 4 roky v reklamke, kde sa tak naduzivalo, ze normalnych ludi siel z celeho kreovania slak porazit.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. natara:
    dakujem za odpoved.

    päták -a m. desaťhaliernik (v Uhorsku al. za 1. ČSR)

    analogicky je petka v cechach. bola to patina z nejakej celej meny /napr gros, koruna atd/

    ale to kilo mi vrta v hlave.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. K tej českej "pětce", čo má hodnotu 10 korún:

    Je to relikt ešte z Rakúsko-Uhorska, kde po menovej reforme v roku 1892 nahradila koruna dovtedy používané zlatky v pomere 2 koruny za jednu zlatku. Takže za bankovku v hodnote päť zlatých (tj. "pětku") bolo práve oných desať korún. Podobne to bude aj s tým "pätákom".

    Podrobnejšie je to popísané napr. tu: http://www.rozhlas.cz/regina/slova/_zprava/53134

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Pekny clanocek a zabavny,
    dobry styl pisania.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Pekny styl pisania,
    dobre som sa pobavil.

    OdpovedaťOdstrániť