25. 5. 2009

Šamorínske sirény


Viem, že to hneď od druhého slova titulku znie vábne, lákavo... eroticky. Áno, Šamorín je – ako ostatne každé slovenské (i maďarské veru!) mesto – plný vábneho erotického pokušenia, sirén každého veku, každej miestnej národnosti, každej postavy i každého kalibru. Ale o týchto sirénach dnes písať nejdem. Šamorínske sirény, o ktorých sa mi dnes zachcelo pustiť slovo, sú z iného cesta.

A v skutočnosti ide, veľmi pravdepodobne, vlastne len o jednu jedinú sirénu – plechovú a najmä hlučnú. Nevábi, ale plaší ľudí, nervy i spánok, kdesi z ktorejsi šamorínskej strechy.

Takže k veci a skrátka. Spomínam si, že keď som ešte žil v Bratislave, sirény civilnej obrany tam skúšali pravidelne raz za mesiac, vždy ktorýsi piatok v mesiaci presne na pravé poludnie; taká skúška trvala jednu alebo dve minúty (na to si už až tak presne nepamätám). Má to asi takúto logiku: ak sa pravidelný cyklus povinných skúšok výstražného zariadenia starostlivo dodržiava, nemalo by sa stať ani to, že niekto sa vyplaší zbytočne, a ani to, že ľudia časom prestanú brať takéto zariadenie vážne. Proste, keď sa siréna na streche ozve v piatok presne o 12.00, každý vie, že ide o skúšku. A ak sa prípadne ozve inokedy, tak sa zrejme niečo deje (čo, dúfajme, bohdá byť nebude). Inak je celá siréna civilnej obrany jednoducho nanič, či, presnejšie, skôr na obtiaž ako na pomoc. To je, nazdávam sa, pointa.

No nie tak v Šamoríne! Oj, nie. Šamorínska pointa a šamorínska siréna sú naozaj z iného cesta, ako som už povedal. Bývam tu už nejaký piatok, pomaly štyri roky, a za ten čas (a obzvlášť, tuším, v ostatných dvoch či troch rokoch) som už šamorínsku sirénu počul hučať aspoň stokrát, a to vo všetkých možných i nemožných denných i nočných dobách. Niekedy aj trikrát za deň, niekedy aj o druhej v noci (!). A za tie dva či tri roky (a možno aj dlhšie) v Šamoríne zrejme ešte nikomu nedošlo, že s takýmto rušením verejného pokoja by mal niekto asi aj niečo urobiť a pokazenú sirénu alebo pokazené časovacie zariadenie opraviť či vymeniť. Naozaj nedošlo a siréna tu hučí hlava-nehlava, kedy sa jej zachce a ako dlho sa jej chce.

Uvažoval som už aj o tom, že sa na to posťažujem magistrátu, že im jednoducho poviem alebo napíšem, že nám tu siréna otravuje život a, navyše, že sa tu takýmto spôsobom robí dokonalý holubník z vážnej veci, že to prípadne napíšem aj na ministerstvo vnútra – ale ako sa mám dočerta sťažovať na rušenie verejného pokoja na radnici, keď pokoj nám tu ruší sama radnica?!

Ostáva vari už len to ministerstvo vnútra... Bohvie.

Filip Nógrádi

27 komentárov:

  1. Samorin ja rad. Mam smolu, ze tam chodievam az navecer, ked chcu mat pokoj aj pani radni :D

    Nieco z ineho sudka: mojho skorosuseda vychovaneho v prisne stranickej rodine (otec bol volakedy komunistickym papalasom), cloveka, ktory volakedy, ani dnes, nepremeskal jedinu moznost, aby si robil srandu z mojho katolictva - "stihol bozi trest". Byva vedla kostola Sv. Alzbety. Ma nadherny vyhlad na vezu. Priamo oproti spalne. Ale denne ho od skoreho rana zdravia jej zvony :D Ked pride z nocnej, tak ho aj polutujem. Ale aj tak sa na nom zabavam, ako dopadol na stare kolena. Memozem nebyt skodoradostny. Ale iba tak trochu. Sluzi mu ku cti, ze mi ju dopraje. Tu skodoradost.
    Vitaj :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mam pocit, ze si sa sekol... ked znie sirena, v ktorukolvek dennu hodinu, tak zvolava hasicov, lebo v meste, jeho okoli je poziar... takze tolko

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Filip Nógrádi26. 5. 2009, 8:41:00

    Hmmm... Keby som si dokázal spomenúť na čo len jeden taký prípad (z toho množstva iných), kedy by sa zvuk sirény v tomto meste dal spájať s nejakou vážnou udalosťou (požiar, víchrica, veľká voda...), kedy by sa aspoň približne v tom istom čase boli ozvali aj iné podobné zvuky (hasičské autá, policajné autá, RZP a podobne), zahryzol by som si do jazyka a nepovedal ani slovo. Ak si ale tu a tam ktosi zabudne v popolníku zle zahasenú cigaretu a z popolníka sa začne dymiť (mne sa to stáva dosť často), nie je to zrejme dosť dobrý dôvod na spúšťanie sirény CO. Fakt je, že presné pravdilá na používanie týchto zariadení nepoznám, to priznávam, neštudoval som ich - ale existujú, aspoň toľko viem. A veľmi pravdepodobne sú také, že nadužívanie sirény vylučujú alebo priamo zakazujú.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mr. Nógrádi, mal by si sa z mesta vrátiť tam, odkiaľ si prišiel! Ak si si za tie roky nedal toľko námahy zistiť od povolaných, ako je to s tou sirénou naozaj, tak si obyčajný ignorant. Ja bývam v meste 56 rokov a hasičská siréna ma nikdy nerušila, ani som nikdy od starých šamorínčanov nepočul, že by niekomu vadila. Nie tak siréna na bývalom Národnom výbore, s ktorou trénovali komunisti poplach ! Naopak, tá hasičská niekoľkokrát zachránila i môj majetok! Nie je toho príliš veľa, na čo mesto Šamorín môže byť naozaj hrdé, ale hasičský zbor tam naozaj patrí.
    Ak si chcel zabŕdať, mohol si spomenúť napríklad "tiežmotoristov", ktorý brázdia ulice mesta s prevŕtanými tlmičmi na výfukoch svojich Lád, Bavorákov a všakovakých motoriek. Ten nekresťanský hluk, čo spôsobujú Ti nevadí ?

    Šamorínčan

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nejde tak ani o to rusenie... mne sa tiez stalo, ze som sa v noci zobudil na sirenu... ale skor o ten blby pocit. Vari sa nieco deje??? Neviem, ci je to standardny postup zvolavania poziarnikov.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Filip Nógrádi26. 5. 2009, 11:31:00

    Vážený Šamorínčan,
    vlastne máte tak akosi aj pravdu! Presťahoval som sa do Šamorína s trochu naivnou nádejou, že sa usadím v tichom meste a oslobodím sa od randálu, ktorý mi progresívne liezol na nervy v mojom domovskom meste, teda v Bratislave.
    Ale v tejto jednej veci som sa trochu sklamal. Najsvätejšiu pravdu máte v tom, že kravál, ktorí prostredníctvom prevŕtaných výfukov na svojich autách - alebo (tuším ešte častejšie) skôr kadejakých šrotovateľných rachotinách – vydávajú infantilní mládenci s nedostatkom sebavedomia a postrádajúci iné tvorivé nápady, ako sa v živote realizovať a zviditeľniť – ten kravál mi skutočne lezie na nervy ešte viac ako miestna požiarna (alebo aj tá druhá, „komunistická“, ako píšete) siréna.
    K problému šamorínskej sirény ale toľkoto: Netušil som, že sú tu dve! Ak sú praví Starošamorínčania na svoj hasičský zbor hrdí, je to dokonale v poriadku a pred dobrovoľným hasičským zbor môžem iba sňať klobúk (a nielen pred šamorínskym). Aj tak si však myslím, že zvuk hasičskej sirény by sa mal akosi zreteľnejšie odlišovať od zvuku tej "komunistickej" sirény na MNV (čiže na radnici). Mám vážnu obavu, že v Šamoríne to tak nie je. Požiarny signál predsa znie, či má znieť, akosi takto: hóóó-rííí, hóóó-rííí ... Nie?
    Možno som strelil do niečoho, čo nemám práve dôkladne preverené (naozaj nemám!), ale napísal som svoju glosičku z perspektívy pozorovateľa a, žiaľ – i poslucháča.
    Navrhujem: siréna starobylého šamorínskeho dobrovoľného hasičského zboru bude nahradená takou sirénou, ktorá bude rozpoznateľne kričať, že hoo-rííí – a nebudeme si ju o druhej v noci pliesť s tou "komunistickou" sirénou CO.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No ja som z ineho mesta, uz tam nebyvam. No z detstva si pamatam poziarnu sirenu, vzdy ked sa ozvala o chvilu uz isli poziarnici na vyjazd. Ako deti sme potom cakali na hukaluce poziarne tatrovky.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ak autor navrhuje, aby sirena hasicov bola nahradena inou, tak je to na smiech! Hasici jazdia na tridsatrocnych autach a v podstate by sme mohli byt radi, ze vdaka svojej sikovnosti a vytrvalosti ich dokazu udrzat v zasahuschopnom stave, aby nam nimi v case nudze vedeli pomoct. Riesit "proble", ako ma zniet hasicska sirena mi pripada scestne, v Samorine znie rovnako odnepamati a nikto s tym nikdy ziadny problem nemal

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Samorin bolo tiche mestecko pred 10 rokmi, ked som sa tam nastahoval. Cim viac sa rozrasta, tym viac ho postihuju civilizacne choroby velkomesta, ale snazi sa zachovat vidieckych styl, aj napriek niektorych zarytym velkomestanom, ktory prezili v slovenskom meste mozno 5 rokov a teraz dosli do toho maleho vidieckeho mestecka a vyrusuju ich napriklad sireny.
    Minule jeden, ktory si pomylil cestu medzi rodinnymi domami s NFS alebo 2F2F to v zakrute nezvladol, a stray bavorak museli jeho spolusutaziaci odtahovat (velmi rychlo, kym dokto nezavola policiu) - olej sa mu vylial, takze na ceste zostala kaluz oleja par dni. Potom veselo pokracovali v nahanacke cez mesto, ved ziaden problem, ked dakto dostane smyk a v protismere narazi na daco... stastie, ze nikto tam nebol vtedy. mozno tie zvyku vydavaju na odstrasenie, alebo varovanie - my sme krali ciest, uhni...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mimochodom, to '100 krát som počul za 4 roky' je extrémne prehnané, tiež bývam v Šamoríne a tohto roku som hasičskú sirénu počul možno 2-3 krát.

    A siréna sa ozýva preto, že v Šamoríne je veľa dobrovoľných požiarnikov. Takže postup je taký (alebo aspoň bol, kým bol môj otec, strýko a krstný požiarnik) - ak niekto zavolá hasičom, tí rozozvučia sirénu, na čo sa dobrovoľní hasiči oblečú, sadnú na bicykle/autá, dojdú na požiarnu zbrojnicu a idú na zásah.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Milý Tuočatí,
    možno zle počúvate - len minuly týždeň (alebo to bol nanajvýš predminulý) sa v Šamoríne siréna ozvala 3 či 4 razy - v jeden deň (!).
    To ma vlatne aj podnietilo k tomu, že čosi o tom už konečne napíšem.... Tak to veru bolo a je.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Asi nemá zmysel polemizovať s Nógrádim, či ako sa to vlastne volá, on zrejme počuje sirénu aj vtedy, keď ju iní nepočujú. Bolo by dobré, keby požiarnikom nahlásil svoju adresu, aby hasiči zbytočne nerušili ostatných, keď bude uňho horieť!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. hihi, tak ku nam do Kvetoslavova neocut sirenu zo Samorina teda vobec. mna tak najviac moze rezka pesnicka z miestneho rozhlasu vytrhnut z podriemkavania pod stromom.

    ale volne miesta uz nemame! :))

    OdpovedaťOdstrániť
  14. V Samorine som byvala par rokov dozadu a uz vtedy si tam ta sirena robila co sa jej zachcelo.

    Kika

    OdpovedaťOdstrániť
  15. s uzasom tu citam celu tu emotivnu diskusiu o vcelku vecnom prispevku a nestacim sa cudovat... zvolavanie hasicov sirenou, ktora je na nerozoznanie od sireny chemickeho poplachu alebo jadroveho poplachu alebo vystrahy pred velkou vodou je aj podla mna uplne scestne a chore, nech si lokalpatrioti Samorincania hovoria co xu... ja som z Povazskej Bystrice... a prisambohu neviem, ako volaju dobrovolnikov k poziarom u nas, ale sireny nas nebudia ani nestrasia cez den (mozno nemame takych skvelych hasicov, neviem)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. takže siréna zvoláva hasičov?????? no to ale musia byť naozaj krepí ľudia, títo šamorínčania.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Siréna požiarnikov a siréna chemického poplachu sa od seba pomerne výrazne líši, fakt.
    Ono možno si Filip Nógrádi nechal postaviť dom tesne vedľa hasičskej veže, tam zástavba nebola, momentálne je, dom na dome, niečo ako padnutý panelák rozpadnutý na jednotlivé byty, na miniatúrnych pozemčičkoch.
    To by vysvetľovalo, prečo mu siréna vadí a nikomu inému nie.
    Ale 3-4 denne, to naozaj neznie, dokonca ani denne nie.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Presne tak, možno si Nógrádi mýli hasičskú sirénu a sirénu CO so sirénou záchrannej služby. Tá môže z Čilistova skutočne vyrážať aj 3-4 razy denne.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Pán Nógrádi,
    zožente peniaze na pager-y,a nebudú používať sirénu...Ináč celý deň počuť nielen sirénu a hasičov,ale aj sanitky-bohužiaľ to nikdy neznamená šťastnú vec.Nechajte tú sirénu,a kúpte si štuple do uší,alebo sa prihláste k dobrovoľným hasičom,potom už aj pre Vás bude dôležitá siréna...a záchrana životov...

    OdpovedaťOdstrániť
  20. mal by si sa z mesta vrátiť tam, odkiaľ si prišiel! si obyčajný ignorant.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. som študentka bývam v šamoríne už skoro rok čiže musím vstávať v pracovný deň o piatej ráno aby som to stihla do školy a naozaj mi nie je príjemne keď o 3 ráno začne siréna húkať a zobudí ma
    mali by s tým niečo robiť

    OdpovedaťOdstrániť
  22. dnes v noci ma opät a znova zobudil ten dosť strach nahánajúci zvuk sirény...kedže sa to už ale stalo minimálne desiaty krát za dva roky čo tu bývam a to teda často najmä cez víkend sa tu nezdržujem...ak na to nieje dôvod som len rada,v tom prípade by sa tak ale skutočne diať nemuselo,ked sa tak stalo prvý krát celkom dosť ma to vyplašilo,kedže som sa s tým ešte nikdy nestretla a to som dlhodejšie žila v oveľa väčších mestách...pobehovalo som po byte pozerala von oknom,ale nezdalo sa mi žeby sa niečo niekde dialo,tak som druhý krát už tomu takú pozornosť nevenovala a už vôbec nie,tretí,štvrtý...takže dúfam,že raz keď to bude naozaj opodstatnené tomu pozornosť venovat budem :)
    a toto naozaj neznie ako požiarna siréna,ale ako keby sa naozaj dialo niečo oveľa horšie obrovských rozmerov ;)
    inak keď ma táto sirena zobudila prvý krát,tak som na druhý deň aj pátrala,že čo sa dialo a nedialo sa nič...takže...????

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Dnes (20.8.2009) v noci o 3:15 opat hucala sirena v Samorine - bol to presne ten zvuk, aky pocujeme pri preskusavani poplasnych siren v hociktorom inom meste. Vyskocil som z postele s pocitom, ze Slota na tankoch zacal utok na Samorin :o)

    Tato sirena by sa naozaj mala rozozvucat iba v pripade ZAVAZNYCH udalosti, lebo potom naozaj straca svoj ucel a v pripade naozaj zavaznej udalosti sa jednoducho stane, ze ludia ju budu ignorovat.

    Martin

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Dnes (20.8.2009) v noci o 3:15 opat hucala sirena v Samorine - bol to presne ten zvuk, aky pocujeme pri preskusavani poplasnych siren v hociktorom inom meste. Vyskocil som z postele s pocitom, ze Slota na tankoch zacal utok na Samorin :o)

    Tato sirena by sa naozaj mala rozozvucat iba v pripade ZAVAZNYCH udalosti, lebo potom naozaj straca svoj ucel a v pripade naozaj zavaznej udalosti sa jednoducho stane, ze ludia ju budu ignorovat.

    Martin

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Vazeni samorinski pristahovalci,

    poziarny poplach v Samorine sa odjakziva oznamuje huciacou sirenou, ktora je umeistnena na vezi v miestnej poziarnej zbrojnici. Jej ulohou je zvolat miestnych hasicov na zasah, ktory nemusi byt priamo v meste ale moze byt aj v okolitych dedinach. Spravidla po sirene cca 5 minut mozte pocut aj hukacky poziarnych aut, ktore na zasah idu (v noci si zrejme hukacky ani nezapinaju). Netvrdim, ze je to prave najmodernejsi sposob, ako zvolat hasicov, ale neviem si ani predstavit iny takisto rychly sposob. Sluzbukonajuci hasic (mimochodom hasic z povolania, v Samorinskom zbore su asi len 2-3 a pravidelne sa striedaju v sluzbe), ktory sirenu spusta, v zbrojnici je vacsinou sam a pocas hucania sireny ma za ulohu pripravit poziarne auta (vyviezt z garaze) k zasahu. Preto aj niekedy moze sirena hucat raz dlhsie, raz kratsie.
    Dobrovolny poziarny zbor v Samorine ma svoju dlhorocnu tradiciu a v pripade poziaru, havarie z blizkeho okolia je prednostne kontaktovany pred profikmi z BA alebo z DS ci z SC.
    Nikdy sme sa nepozastavovali (laicki obcania) nad tym, ci je zvuk sireny podla pravidiel CO alebo nie. Teraz si naozaj neviem spomenut, ako sa oficialne ohlasuje poziar, aj ked nas to kedysi v skole ucili.
    Zijeme dlhe roky spolu s nasou sirenou a vzdy ked sa rozozvuci, tak vieme, ze sa zase nasi otcovia, bratia, synovia a kamarati chystaju mozno aj riskovat svoj zivot na zachranu zivota alebo majektu inych a to dobrovolne a zadarmo.

    Takze vazeni pristahovalci, budete sa musiet zmierit s tymto faktom a na to zabudnite, ze sa vam na nom nieco podari zmenit. Je to prosto taka samorinska specialitka.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Zapajam sa do diskuzie aj ked je zrejme uz neaktualna. Na tento problem existuje efektivne riesenie. SMS-kove zvolavacie zariadenie. Zariadenie rozposle hromadnu SMS prednastavenym cislam ulozenym v pamäti bud na mob. telefony alebo pejdžre. Zariadenie mozno spustit telefonicky napriklad po telefonate z najblizsieho hasicskeho operacneho strediska. Pri spojeni sa hovor prerusi a zariadenie rozposle SMS-ky (taktiez ho mozno aktivovat aj manualne) Taketo typi zariadeni sa vo velkom pouzivaju v ČR a zacali ho uplatnovat aj niektore zbory dobrovolnych hasicov na Slovensku. Dovod bol rovnaky ako tu + nedalo sa spolahnut, ze signal sireny budu pocut vsetci clenovia vyjazdovej jednotky. Zariadenia stoja cca od 200€ + pre funkcnost by malo mat zariadenie doplneny klasicky kredit. Momentalne sa to vo vacsine dobrovolnych zborov v SR deje telefonicky to znamena telefonat: operacny dostojnik => velitel DHZ => vodic,hasic,hasic,hasic,hasic. Znamena to niekedy aj 5 min. stratu pri druhotnom preberanie spravy. Vyjazdovy cas dobrovolnikov je do 10 min. po prebrani spravy.

    http://www.sdhbutovice.wbs.cz/Terminal_SMS.html

    http://www.pelig.cz/index.php?id=pelig

    http://www.rde.cz/produkty-a-reseni/varovne-systemy/gsm-svolavac.htm

    OdpovedaťOdstrániť