26. 5. 2009

O astronautoch úplne inak


Astronauti. Hrdinovia? Pionieri ľudstva? Možno. Talentovaní, mimoriadne schopní, psychicky odolní, cieľavedomí piloti. Mali šťastie, boli v správnom čase na správnom mieste. Ich šťastie bolo často aj smolou. Pretože boli a sú, tiež len ľudia z mäsa a kostí.

Gene Cernan pravidelne opakuje, že to nechápal. Keď predstavili jeho skupinu astronautov, stal sa z obyčajného skúšobného pilota americký hrdina. „Pritom som to bol stále ja, nijak som sa nezmenil! Zo dňa na deň som bol na titulke všetkých novín a časopisov.“

Sláva stúpne do hlavy aj kdejakej hviezdičke, nieto ešte vojakovi, ktorý doteraz lietal s podobne „postihnutými“ pilotmi na neodskúšaných strojoch. A zrazu sa ľudia, médiá a politici idú potrhať aj kvôli obyčajnej fotke s niekým, kto možno poletí do vesmíru.

Presne toto sa stalo každému, kto sa v 60. rokoch stal americkým astronautom. Ani nehovoriac o ženách. Slovo astronaut pôsobilo lepšie, ako akékoľvek afrodiziakum.

Nekonečné trénovanie, 18 hodinový pracovný deň, lety po celej krajine, predštartová karanténa, žiaden čas na rodinu, na relax, permanentný a nikdy nekončiaci stres. K tomu ešte rivalita medzi astronautmi, snaha byť najlepší, daná aj povahou skúšobných pilotov a snaha upútať pozornosť Deke Slaytona, ktorý bol konečným riešiteľom hádanky o posádkach pre Apollo.

V takomto prostredí, navyše uprostred prebiehajúcej vietnamskej vojny, boja za ľudské práva, hnutia hippies, nepokojov a strieľania na univerzitách, vraždách politikov a ich stúpencov, nebolo jednoduché udržať sa pri zdravom rozume.

A teraz si predstavte, že sa naozaj dostanete tam, kam sa v celej histórii ľudstva pozrelo spolu len 24 ľudí. Predstavte si, že ste tým prvým, kto sa nohou dotkol iného vesmírneho telesa.
To nemôže zostať bez následkov. Ani nezostalo.

Z tohto pohľadu mal Deke Slayton asi najšťastnejšiu ruku pri výbere prvého človeka na Mesiaci. Uzavretý, plachý a nie veľmi komunikatívny Neil Armstrong bol skutočne veľmi dobrou voľbou. Jeho let, jeho výstup na povrch, to všetko ako keby nezanechalo takmer žiadne stopy na dnes už 79-ročnom Neilovi.

Po absolvovaní svetového turné sa usadil na malej univerzite, neskôr zastával niekoľko vedúcich funkcií v súkromných firmách a okrem oficiálnych akcií NASA sa prakticky nikde neobjavuje. Žiadne filmy, žiadne interview, žiadne prednášky, Neil si žije svoj život astronauta na dôchodku na svojej farme v Lebanone v Ohiu a za celých 40 rokov sa o ňom v médiách neobjavila ani jedna škandalózna informácia.

Nie tak Buzz Aldrin. Druhý muž na Mesiaci si prešiel peklom alkoholizmu, depresií, rozvodu a takmer spáchanej samovraždy, kým sa mu podarilo nájsť nový zmysel života.

Aj mnohí ďalší doplatili na „hviezdne“ povolanie v programe Apollo. Rozvody, osobné tragédie, neschopnosť nájsť nový zmysel života po tom neobyčajnom a neopakovateľnom zážitku, ktorým bola návšteva 400 000 kilometrov vzdialeného kusu skaly.

Nájdu sa ale aj príklady toho, ako sa to dalo ustáť. A v pohode. Pete Conrad, ktorý považoval svoju prácu na Skylabe za oveľa dôležitejšiu, náročnejšiu a úspešnejšiu, ako celý let Apolla 12. Pete sa až do svojej smrti v roku 1996 snažil naštartovať súkromné lety do vesmíru, venoval im množstvo svojej na pohľad nevyčerpateľnej energie.

Al Bean, ktorý už pred svojim letom na Apolle 12 tajne chodil na kurzy maľovania, velil najproduktívnejšej posádke Skylabu a dnes maľuje krásne obrazy, v ktorých sa snaží zachytiť svoje pocity z návštevy Mesiaca.

Mike Collins, člen slávneho Apolla 11, ktorý bol dlhé roky riaditeľom National Air and Space Museum a neskôr podpredsedom Smithsonian Institution a postaral sa o to, aby sa v ňom uchovalo čo najviac z histórie jeho letu a letov jeho kolegov.

Al Shepard, ktorý sa už pred svojím návratom do aktívneho stavu na Apolle 14 stal milionárom, Ken Mattingly, ktorý sa nakoniec dočkal svojho letu na Apolle 16 a zalietaval Space Shuttle, Gene Cernan, ktorý bol vždy výborným rečníkom a ktorý dodnes prednáša po celom svete o svojich zážitkoch, aby v ľuďoch povzbudil to, čo považuje za dôležité – ochotu objavovať, posúvať hranice poznaného, odvahu a pripravenosť urobiť ďalší „prvý krok“.

Výnimoční ľudia, výnimočné osudy. Ale keď sa dnes pozerám do zostarnutých očí tých, ktorí leteli k Mesiacu, a ktorí dodnes žijú, vidím v nich tú istú iskru, ten istý náboj. Znamenie človeka, ktorý zažil niečo, čo si my, ostatní, nevieme ani predstaviť. Niečo, čo mu nielen drasticky zmenilo život, ale často aj dramaticky posunulo životnú perspektívu a priority.

Dúfam, že sa raz táto iskra opäť objaví v oku nejakého astronauta. Znamenie, že niekto opäť raz urobil „a small step for man...“

Juraj Petrovič

22 komentárov:

  1. juraj, tie tvoje clanky o astronomii a astronautoch mam ovela radsej, ako politicke, bo sa z nich dozviem veci, o ktorych som nechyrovala. zaujimave vediet, ze astronaut je maliar, alkoholik, samovrah, milionar, muzejnik.

    co inak vsetci utekate zo sme? to ten hore napisany zavazok idete fakt dodrzat?:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Juri, nemôžem povedať niečo iné, ako anonymný vyššie. Nie preto, že by si k politike nemal čo povedať, vôbec nie, ale preto, že tieto sú človeku oveľa milšie. Aspoň takému, ako som ja. Ozaj, zabudol si na Jacksona :D On tiež chodil po Mesiaci a neostalo to bez následkov :D
    Perfiš!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. juraj, poznam len tvoje politicke clanky, paci sa mi vsak aj tento :)

    je tazke dotknut sa hviezd a vediet potom kracat aj po zemi. to plati pre vsetkych vynimocnych, nielen pre astronautov. u nich to je problem doslovny :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. páči sa mi to, páči...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vitaj, Juraj, medzi nami a zaraď sa ;-) Nie, to bol žart, môžeš pokojne vyčnievať až po hviezdy.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďakujem pekne, som rád, že sa vám to páčilo.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Aj obycajni ludia si prejdu rozvodom, alkoholizmom. Aj politici. Vsetci. Kazdy si prejde krizou, mnoho ludi robi 18h denne. Niekto pracuje v SK baniach, kde dovedna zostupilo 100 ludi. Pointa vasho clanku?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Celkom fajn, len na Mesiaci pristálo 12 astronautov, nie 24. Tiež je vhodné pripomínať slovenských a českých predkov Cernana (Čerňanovcov z Kysúc), on sa k nim hlási. Mohol by byť lepším vzorom pre mladých než rôzne prepytujem "celebrity."

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Treba pozorne čítať, píšem o tých, čo leteli k Mesiacu, nielen o tých, čo na ňom pristáli. Skúsenosť takého Mikea Collinsa, ktorý sice na Mesiaci nepristál, zato ale lietal len 90 km nad jeho povrchom celkom sám v CM Columbia, je rovnako ovplyvňujúca, ako tá, ktorú mali jeho kolegovia.
    Čo sa týka Cernanových predkov, dovolím si písať to, čo uznám za vhodné, OK?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Uz som sa chystal napisat. Vedel som, ako to myslis, Juri.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Boris, viem, že Ty vieš. Čítal si aj pôvodnú sériu ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. OK, obletelo 24, ale tá nasledujúca veta trochu mätie čitateľa (mňa, iní poprú). Dosť originálne členenie. Určite je aj tým 12 čo závidieť. Ale chodiť, "ohmatať si," hoci cez skafander ...
    Niekde som čítal, že sa rozviedli úplne všetci "pristávači" okrem Schmitta, ten bol slobodný.
    A vďaka za atypický uhol pohľadu.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ludia na mesiaci nikdy nepristali!
    Vsetko natocene v atelieroch.
    Pri stave techniky v sestdesiatych rokoch minuleho storocia to ani nebolo mozne. Americania potrebovali Rusov v aspon niecom predbehnut.
    Inak pekne divadlo...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. :o) Ake toto je naozaj dobry prispevok :o))))) Inak boli Rusi naozaj vo vsetkom pred Americanmi :-)
    Milujem tieto legendy modernej doby.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Pekná provokácia, ale nájdu sa ešte stále blázni, ktorí tej konšpiračnej teórii veria Boris. Treba ich nechať tak, väčšinou ich žiadny argument nepresvedčí o opaku. Sovietske hodinky budú pre nich vždy najrýchlejšie a sovietski trpaslíci najväčší. Hlavne že Sovieti vyše 20 rokov tajili, že chceli na Mesiac letieť tiež. To im nevadí a všetkému, čo počuli o sovietskom vesmírnom program veria na slovo.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. To je provokacia? To snad nie je pravda!

    S vypoctovou technikov ktora je velmi dolezita a jej vahou (hmotnostou) z toho obdobia sa tam jednoducho nemohli dostat, museli
    by letiet s pocitacmi velkosti asi ako Slovensky Rozhlas. Uvaha na dalsiu konspiraciu. Som si isty ze dovody na stavbu budovy v tomto "tvare" sa vzdy najdu.
    Dnesna kalkulacka pre deti ma vacsiu vykonnost ako vtedajsie pocitace velkosti aj napriklad Prezidentskeho Palaca v Bratislave.

    Okrem toho dostat sa na dalsie planety (neviem ci Mesiac by sa dal volat Planeta) musi sa preniknut cez radioaktivne pasmo, kde vsetko zive zahynie.

    Popis je tu:

    The Inner Van Allen Belt

    The inner radiation belt extends over altitudes of 650-6,300 km (up to one RE). This ring is most concentrated in the Earth's equatorial plane. It consists mostly of protons on the order of 10-50 MeV, a by-product of collisions between cosmic ray ions and atoms of the atmosphere. The belt also contains electrons, low-energy protons, and oxygen atoms with energies of 1-100 keV. When these electrons strike the atmosphere they cause the polar aurora.
    The intensity of the belt fluctuates, partly due to the influence of the solar cycle, and is strongest between 2-5,000 km. The inner radiation belt comes nearest to Earth's surface at the South Atlantic Anomaly.


    Mozno vsak mas pravdu aj ty o tych Sovietskych hodinkach.

    Dnes sa uz dokonca uvazuje aj o tom ze Planeta Zem nemusi byt ani gulata, videl som dost dobre uvahy o tom, dokonca ked si pamatame ani Katolicka Cirkev povodne neakceptovala argumenty o gulatosti Zeme. Chodit dole hlavou v Australii sa zda dost velmi malo pravdepodobne aj dnes. In the Bible (BIBLIA) je viac ako 60 slovnych vyrazov, ze Slnko sa pohybuje a Zem je nehybna.
    Inac neber tento moj "povedal(a)" vazne.

    Nepovazujem ta ani za blazna,iba neinformovaneho.

    Ospravedlnujem sa aj za pripadne pravopisne chyby.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Odporúčam napr. túto stránku, ktorá popisuje "smrteľnosť" prechodu VanAllenovými pásmi:
    http://www.redzero.demon.co.uk/moonhoax/Van_Allen_Belts.htm
    Alebo celkovo stránku, zaoberajúcu sa pseudoargumentami o tom, ako Američania nemohli v žiadnom prípade pristáť na Mesiaci:
    http://www.redzero.demon.co.uk/moonhoax/
    prípadne tu: http://www.braeunig.us/space/hoax.htm
    alebo tu: http://science.nasa.gov/headlines/y2001/ast23Feb_2.htm
    Počítač v CM Apolla nedokázal spočítať dve celé čísla. Na to ale ani nebol určený. Čo dokázal veľmi presne, bolo napr. spočítať polohu lode a jej rýchlosť a smer letu voči Zemi a Mesiacu. Jeho pamäť, do ktorej sa vošlo 36000 slov, bola naozaj menšia, ako má dnes bežný mobilný telefón. A napriek tomu fungoval perfektne a splnil si svoju funkciu. Nenadarmo ho navrhovali hlavičky z MIT, vedeli, čo robia.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Juraj ďakujem za pekný článoček. Bolo by zaujímavé dozvedieť sa niečo aj o sovietskych kozmonautoch, tí tiež museli mať tú iskru v oku, len žili v úplne iných podmienkach.
    Zaujal ma ešte ten konšpirátor, ktorý ničomu neverí. Pekná ukážka toho, že ľudia sa veľmi nemenia, či chodíme peši po lese alebo lietame do kozmu:-)
    toerotik

    OdpovedaťOdstrániť
  19. len pre ozrejmenie.. film bol naozaj natoceny v studiu niekde v londyne to uz dnes nikto z programu nepopiera, ale nebol pouzity, bol by pouzity zrejme len v pripade nejakej katastrofy a aj to by si este prezident musel rozmysliet ci pustit film alebo povedat pravdu... nastastie to nakoniec nebolo potrebne..

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Pri takýchto záležitostiach niet nad zdravú pochybnosť. O čomkoľvek.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Pekne ste ten článok napísali pán Juraj, len keby to bola pravda. Fakt sa Vám čudujem, že tak vzdelaný človek, ako vy a veríte tým amíckym báchorkámo tom, že tam tí amíci pristáli...nechcem túto tému teraz rozoberať, lebo ma označíte za toho, kto verí konšpiračným teóriám, lenže položme si otázku opačne, či pristátie amíkov na mesiaci nebolo amreickou konšpiráciou na celý svet... Ja viem, že ťažko zmeníte názor na túto tému, len vám odporúčam si naštudovať aj iné materiály, ako tie, ktoré máte zjavne dobre naštudované...a potom raz na konci života zistí, že zomrel blbý, že celý život veril niečomu, čo nebola pravda. Nuž aj také veci sa stávajú...

    OdpovedaťOdstrániť