6. 5. 2009

Hitlera by dnes šľak trafil


Keby sme mali stroj času a využili ho tak, aby sme posunuli dnešok do dvadsiatych rokov minulého storočia, Hitlera by v jeho obľúbenej krčme, v nádhernom Hofbräuhause, asi trafil šľak a svet by bol možno ušetrený hrôz svetovej vojny.


Pár metrov od radnice, vľavo, vpravo a ešte raz vpravo. To je on, v pozadí...

Minulý týždeň som v Mníchove hľadal pivársky podnik, možno najznámejší hostinec, ktorý navštevoval Hitler ešte v časoch, keď mnohým pripadal ako bezvýznamný šialenec. Tu kul svoje plány, písal si poznámky, stretával sa so svojimi straníckymi súdruhmi.


Pred vchodom

Pár desiatok metrov od radnice som naďabil na impozantnú krčmu so štýlovým, pôvodným, zčasti dreveným rustikálnym interiérom. Maľbami na stenách, obrovskými "lucernami", dychovou hudbou, pivármi nahodenými v typickom bavorskom "ancugu". S obsluhou, a kuchyňou, kde prevažovali Turci, Indovia, ba dokonca nás obsluhovala Číňanka a kasíroval najskôr Vietnamec.




Číňanka v dirndli (no, on je trošku prakticky upravený, jednoduchší, menej výstredný - je to niečo na polceste medzi krojom a slušivým meštianským oblečením) doniesla jedlo (nemal som odvahu fotiť personál, preto neporovnávajte, prosím, so slávnou Mexičankou v dirndli na priloženej fotke úplne dole :)


Tu je náhrada :)

Ale pre úprimnosť, boli tam aj ozajstné, teľnaté, fešné rodené Bavorky (aspoň si myslím, že tá "Berta", ktorá mi doniesla pollitrák bola skutočná, pretože bola ako z maľovanej knižky...). Ale o čo boli kyprejšie, o to boli aj veľkomestsky nezdvorilejšie, ako to už býva v takýchto podnikoch, kde sa nejeden uslintaný dedko (ja nie, prisahám :) pokúša capnúť ich po zadočku, alebo si ich iba tak "nevinne" privinúť. Musia byť prísnejšie.


Aj hore bolo čo pozerať...

Za pomaly sedemdesiat rokov sa rozplynul sen o večnej ríši a možno vtedy, kedysi v tridsiatych rokoch, ani obyčajných slušných Nemcov nenapadlo, že raz budú v tomto vychýrenom podniku obsluhovať, aj variť, ľudia z tzv. zaostalého sveta. A že sa pedantne a po "nemecky" činia, v kuchyni i na pľaci (sedeli sme tak, že som videl aj na dianie v kuchyni) o tom niet najmenších pochýb... Aj milí Nemci sa môžu niečo naučiť :)


Aj dole...

Iba muziku tvrdili pravdepodobne miestni, alebo možno aj našinci z bývalej Osteurope, to nerozoznáte...


Ten vľavo na mňa škaredo pozeral, nuž, nevhodil som euro :)

No a na záver Salma Hayek v elegantnom dirndli (zdroj foto tu):


Hitlera by celkom určite šľak triafal...

Napísal a nafotil Boris Burger

Súvisiaci článok: Všade špargľa, vyhralo kvasinkové pivo

19 komentárov:

  1. pozeram, ze si sa tu rozpisal:-) mozno keby na hitlera vtedy postvali salmu hayek, bol by od neho pokoj. zavalila by ho tymi didi a koniec.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no, to je ina krcma ako dva levy. este ti tam prestane chutit:) tam som teda dirndl nestretol.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nuz veru, neviem ako by prezil to nadherne a pre neho predsa "neciste" stvorenie v jeho, bavorskom dirndli :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jezisimaria, ta Salma ma znicila, ja sa este furt vidim na tych pyramidach v Teotihuacane, kde vo filme Frida liezla spolu s (o)trockým... z tohto sa musim otriast. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nuz Karči, to by sme inak pili, keby nas take stvorenia obsluhovali, namiesto Mr. Proppera and co. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. dirndl nie, u dvoch levov je v kurze majster proper :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja si furt neviem predstavit, Nataska, ze sa s tym Levom spustila :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. paci sa mi tento blog, aj clanky pana Burgera.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Treba i smerom k Isaru. Tam sú dve záhradné pivárne - smer Landestag. Večer zažiješ čaj o piatej a kurzy v spoločenských tancoch pre hostí. Atmosféra ako v záhradných reštikách v starej Bratislave (teda tej môjho detstva). Haidhausen Preysing - milujem to tam.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Na margo
    Pekný príspevok a ilustrácie. Či by AH ale naozaj šľak trafil ? O tom sa dá polemizovať.

    Ide o to, že Nemecko a Bavorsko tiež museli schváliť proti-fajčiarsky zákon, ktorého prvú verziu na svete uviedol kedysi do praxe, no - povedzme si to otvorene, ten "Uebermensch", notorický proti-fajčiar a abstinent Adolf Hitler. Jeho proti-fajčiarskymi a abstinujúcimi akolytmi boli "esá" ako Benito Mussolini a Franco. Podľa všetkého, Hitler by jasal nad tým, že verziu jeho proti-fajčiarskeho zákona dnes preberajú demokratické alias kleptokratické parlamenty ľahšie ako dopis na pošte.

    Tiež je ale možné, Hitler by sa nechal poučiť od súčasnej vedeckej komunity a do Mníchova by vtiahol s havanou v papuli. Dnes sa vie, že Hitlera porazili reputovaní fajčiari (Churchill, Roosevelt, atď) s víťazným spôsobom myslenia. Prevláda vedecký názor, že Hitler by bol býval vyhral, keby v jeho štábe bol býval čo len jeden fajčiar a teda zdroj víťazného spôsobu myselnia. Základom víťazného myslenia je biochémia testosterónu. Nadbytok testosterónu nielen umožňuje fajčiť (alebo brať ako nepodstatnú vec), ale aj nadobudnúť robustný a istý mozog u žien zrovna tak ako u mužov. Z nie dobre známych príčin ale niekedy dochádza k nadmernej transformácii testosterónu na estradiol, t.j. hormón, ktorý fajčenie neznáša. Horšie. Od estradiolu a estrogénov mozog nesilnie. Skôr naopak. Administrácia estrogénov post-menopauzálnym ženám im síce zlepšila kostnú masu, ale zároveň im akosi spôsobila úbytok mozgovej hmoty.

    Žiaľ, dnes očividne riadia svet už len proti-fajčiari a nefajčiari. Jedno je isté: myslenie tých estradiolákov vo vedúcich pozíciách má ďaleko od pozície byť víťazným. Sú hanbou tak vo svete ako aj u nás. A najhoršie na celej veci je, že nik z nich si už nepamätá čo len krstné meno Dr Alzheimera. A tým menšia je ich šanca uvedomiť sa, do akej miery idú v šľapajách Adolfa Hitlera. Nádej ? Ak si údajný fajčiar Barack Obama v Bielom dome zapáli Cohíba Lancero a začne špekulovať, ako zažiť niečo ako Cuba Libre ?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. alzheimer sa vola alois

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ejbistu, veruze elegantne dirndle :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Aj keby Hitlera šľak trafil, Druhá Svetová by bola. V Nemecku bolo Hitlerov neúrekom. Akurát by sa boli Amíci dosť nadreli, kým by vybrali toho správneho.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Minuly rok som presne v tejto krcme obedoval, nevedel som, ze to bola "Hitlerova" krcma, v kazdom pripade odporucam navstevu, velmi prijemne miesto, dobre varili a nebolo to vobec drahe (na Mnichov)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. citam citam tento blog, celkom ma zaujal, aj fotky sa mi pacili, zamyslel som sa nad nim a zrazu zrolujem na poslednu fotku a bum. hned som zabudol na vsetky problemy sveta :) uz ani neviem kto ten Hitler bol :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Super uvaha o faciaroch a nefajciaroch, o Selme uz ani nehovorim!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Hofbräuhause, na to si pamatam a mozem doporucit.
    Najlepsi zemiakovy salat na svete!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. lolo, tu som bol :D, gowa

    OdpovedaťOdstrániť
  19. V Mnichove je vela dobrych krciem... HB -Haus je jedna z nich...ale prevazne plna turistov...odporucam skor zajst do nejakej mensej krcmicky, zastrcenej v bocnej ulicke, alevo v nejakej casti dalej od centra...a samozrejme - kazdemu aspon raz v zivote zajst si na Wiesn na Oktoberfest...tam je dirndlov a lederhosen kolko len nechcete :-) raz za zivot sa urcite oplati... Inak vdaka za pekne fotky, studovala a pracovala som v Mnichove 3 roky a vzdy sa tam rada vraciam...pre mna uplne idealne mesto - vsetkeho tak akurat - prirody - jazera, Alpy co by PET falsou dohodil, kultura, sport, a hlavne su podla mna bavoraci- nie uplne typicki nemci...na uradoch je jasny "nemecky system" ale vo vseobecnosti su tam srdecni a prijemni...nemat nemecky danovy system, hned sa stahujem s5 :-))))))

    OdpovedaťOdstrániť