27. 5. 2009

Debilníček


Moja starká mala sivý karisblok. Zapisovala si doň tuším úplne všetko - zoznam na nákup potravín, prehľad darčekov pre celú rodinu na celý rok, nákres svetra, ktorý chcela vnučke uštrikovať k Vianociam, či také menšie domáce účtovníctvo. Volala ho svojsky – debilníček.

Potom mala ešte kalendár. Každý rok si doň prepísala narodeniny, meniny a iné výročia celej rodiny. Múdro.

Ja som si všetky veci držala v hlave. Posielanie pohľadníc som síce vymenila za rýchlejšiu „esemes“ formu, alebo jednoduchú gratuláciu cez mail, „skajp“, „fejsbúk“, prípadne som jednoducho oslávencovi zatelefonovala. Zoznamy nákupu som písala iba manželovi a synovi, ja som s prehľadom nakúpila všetko, čo bolo treba. Pamätala som si, čo komu priniesť, čo kedy mám urobiť. Milión hesiel a množstvo PIN-kódov od platobných kariet a mobilných telefónov som nosila v hlave.

Nedávno som zistila, že starnem. S prvým šedivým vlasom som sa nejako vysporiadala, vrásky ešte nemám, ale zabúdam. Občas zájdem do obchodu a neviem si spomenúť na to, kvôli čomu som tam išla. Krúžim po predajni, nakúpim kopec prkotín (najčastejšie granko alebo čierne korenie) a doma zistím, po čo som vlastne išla. A že už máme päť škatúľ granka, alebo štyri balenia čierneho korenia. V obchodnom dome ťukám do terminálu číslo, ktoré je na 100 percent mojím PIN-om. Po treťom omyle nechávam nákup tam a doma si spomeniem, že to bol PIN k starej karte. Na „fejsbúku“ som zistila, že silné heslo je také, ktoré nemám šancu si zapamätať. Za posledné dva týždne som si tam nechala meniť heslá asi trikrát. Gratulácie k sviatkom vybavujem dva až tri dni po... Dokelu, ja fakt zabúdam!

S piatimi škatuľami granka svoju zábudlivosť ťažko doma zamaskujem. K tomu tie čierne korenia... S tým treba niečo robiť. Mobil s pripomienkami by nebol zlý, ale ja som klasik. Alebo konzerva. Ako Nataša. Mobil je telefón, má slúžiť na telefonovanie. Dobre, som ochotná pripustiť celkom praktické využitie – posielanie správ a raňajšie budenie. Tak som si vybrala diár, ktorý som dostala v práci k meninám.

Diár je skvelá vec pre ľudí s grafomanskými sklonmi. Čiže aj pre mňa. Zapísala som si doň najbližšie termíny, poznačila svokrine narodeniny a silné heslo do „fejsbúku“. Štrikovanie svetra komukoľvek považujem za vyšší level, takže nákres sa nekoná. Ale zato tam mám zapísané iné dôležité veci - napríklad 11. mája bratrancove narodky a 15. mája objednávku k dentálnej hygieničke.

Aj tak som na obe veci zabudla. Ešte šťastie, že svokra má narodeniny až o týždeň. Lebo to by bol prúser.

Andy Sekanová

5 komentárov:

  1. Andy, tak toto ma postihlo neskor, ale teraz uz zabudam fest. Minule som nasiel v penazenke poznamku, ze mam nieco vybavit: miestnost na pomaturitne stretnutie, dokonca s poznamkou, aby som poprosil Danka. Cize pomerne dost indicii na to, aby sa mi vyjasnilo komu som to slubil. Ale za ten svet som si nevedel spomenut. Az pred mesiacom, na navsteve u rodiny v SRN, ked sa svagor vyjadril, ze uz maju vybavenu miestnost, mi svitlo. Blamaz. No a je to stale horsie :D
    Ozaj nezabudni, Tvoja pani svokra ma o tyzden sviatok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dôležité pri diári je, aby ho človek niekde nezabudol, alebo aby ho nezabudol aj otvoriť. Inak je to vlastne záznam zlyhaní pamäte ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ani sa nepytaj kolko cierneho korenia mame doma my. No nic kde mam ten debilnik? Jezisi kde mam debilnik? Niekde som ho zabudol!!!!
    :)
    RDB

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Podobne u nas :) 6 velkych baleni piskot a neustaly akutny nedostatok olivoveho oleja. Debilnik mam len v robote, tam by zabudanie malo neblahe nasledky. Doma zabudam na vsetko. Recepty mi vzdy prepadnu, v cistiarni zazeraju a vyhrazaju sa, ze nabuduce uz budem platit ulozne, rodina sa uz dost nahlas pyta, kedy im poslem fotky z dovolenky spred 2 rokov...
    Natasa, co budeme robit v neskorej starobe? Asi len sediet na priedomi a usmievat sa naokolo.
    Iviq

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ak ja nemam nieco poznacene v mobile, tak to abudnem urcite... aj v praci ja uz dokonca dopredu viem, ze nieco zabudnem, takze si napisem aj poznamky, kde co a ako mam robit, pripadne v com pokracovat :)
    SUper clanok, nic si z toho nerob, mysel si zbytocnosti nechce pamatat. To nie je starnutim, to je tym, ze uz toho vela vies a mozog uz selektuje nezmysli ;)
    Lubomir Dobrovodsky

    OdpovedaťOdstrániť