22. 4. 2009

Zaskli balkón, odstavíš šmejda


Bývam v okrajovej časti mesta. Na prízemí. Balkón zamrežovaný. Logicky. Nárok prechádzať sa po ňom má len Pupún. Aj po zábradlí. Ale prechádza sa po ňom aj šmejd. Furt a stále.

Šmejd býva nad nami. Vysušený mladík. Údajne dvakrát sedel. Nie na stoličke. V base. Tvrdí to suseda. Denne počúvam jeho hádky s matkou. Vrieska po nej. Aj po psovi. Bez ohľadu na denné či nočné hodiny. Niekedy sa nedá rozlíšiť, kto je pes a kto šmejd. Slovo špina je to najslušnejšie. Potrebuje peniaze. Robiť ani bohovi. Pod balkónom sa zjavujú ďalšie kreatúry. Vykrikujú na šmejda, aby im vrátil peniaze. Niekedy vykrikujú na jeho matku. Šmejdi a vagabundi v jednom.

Matke došla trpezlivosť. Vzala mu kľúče od bytu. Vyhodila ho. Šmejd sa však domov dostane. Cez balkón. Cez môj. Vďaka mrežiam. Upozornil som ho, že to je bakané. Že to je cudzí majetok. Neprajem si to. Upozornil som ho viackrát. Upozorňoval som ho mesiace. Som trpezlivý. Obvykle nelezie sám, ale s bandou podobne postihnutých. Vtedy, keď mama nie je doma. Robí aj nočné, takže kedykoľvek.

Tam, kde bývam, robia nadstavbu, kríza - nekríza. Celý pozemok pod balkónmi je stavbou. V zmysle zákona. Ohradenou. Na stavbe pracujú roboši. Cez deň. Vtedy je stavba voľne prístupná. Šmejd pokojne vojde a liepa sa. Stavbyvedúcemu to neprekáža. Nepozná ani stavebný zákon, ani zákon o bezpečnosti práce. Neprekáža mu, že sa tam pracuje vo výškach bez istenia. Neprekáža mu, že pod zavesenými bremenami chodia cudzí šmejdi. V noci je stavba uzavretá, má strážnika. Vtedy šmejd zaklame strážnikovi, že má doma ťažko chorú mamu. Aby ho pustil. Strážnik je tiež šmejd. Lebo ho pustí.

Zavolal som políciu. Po štyroch mesiacoch. Šmejd sa práve liepal hore. Nakrútil som ho na kameru. Stavbyvedúci alebo jeho poskok vyšiel z unimobunky. Spýtal som sa, prečo majú na stavbe cudzích ľudí. Pobavene odpovedali, že s tým nič nemajú. Zišiel som dole a nakričal na oboch. Bez vulgarizmov. Že nepoznajú zákon. Stavbyvedúci ma vykázal z unimobunky. Prečo si myslím, že má takú funkciu? Lebo to tvrdil. Na stavbu vraj môže ísť, kto chce. Klamal.

Šmejd podišiel ku mne. Partia ďalších šmejdov stála za ním. Vraj si zabudol kľúče a vraj bude liezť kedykoľvek. Lebo zvonku balkón nepatrí mne. Aha ho, šmejda. Použil logiku. Vyhrážal sa. Kukláčmi a kamarátmi. Zapol som kameru. S úsmevom. Utiekol.

Nedávno bola u mňa jeho mama. Lebo som naznačil, že ma už jej šmejd nebaví. Vyzerala byť nešťastná. Lebo má syna šmejda. Kradne, nerobí, je agresívny, pije. Domov si vláči ďalších šmejdov a robia bordel. Keď nám to spraví znova, pokojne ho môžem stĺcť. Dala mi povolenie. Lebo ona si s ním nevie rady. No iste, nemám iné starosti.

Prišiel policajt. Štátny, lebo mestskí odmietli. Vraj to k nim nepatrí. Bol nabúchaný, ale slušný. Mimoriadne slušný. S menovkou aj číslom. Chcel vidieť, kade šmejd lozí. Šli sme na stavbu. Aby som mu ukázal. Stavbyvedúci jačal, že nemôžeme. Lebo sme cudzí. Zrazu. Pripomenul som mu jeho slová. On, že také nikdy nepovedal. Lenže ja to mám na kamere. On, že mi ju rozšliape. No iste. Stíchol, lebo policajt na neho škaredo pozrel.

Povedal do vysielačky, že nám lozí po balkóne smrad. Šmejd alebo smrad, všetko jedno, akceptujem to. Operačný dôstojník (zrejme) protestoval. Vraj čo je na tom. Máme si to riešiť sami. Policajt mu oponoval, že keby niekto lozil po jeho balkóne, trafí ho tyčou. Železnou. A bude pokoj. Operačný už neprotestoval, poslal ho na iný zásah.

Aké ponaučenie z toho vyplýva? Balkón musí byť zasklený. Ha.

Karol Sudor

51 komentárov:

  1. sa tu sulam, prepac, viem, ze ta to trapi, ale skvelo si to napisal...inak ja mam suseda smejda, ktoreho pes mi uz 4 roky cvrka pred vchodove dvere... do topanok, na rohozku a ked poviem, ze nech si to aspon umyju poslu ma do p.... "pristavu"...takze tak..som s tebou solidarna...Natinka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. a vies, ake je ponaucenie z tvojich skusenosti? nemat vchodove dvere:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tá tyč, ktorú ti poradil policajt, je asi najefektívnejšia. Na smradov také platí.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. to prave nemozem a nechcem. nakoniec budem ja ten vinny.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ziadna tyc, natriet mreze v hornej casti nejakym humusom a potom sa len pozeraj ako sa zrube. A myslim ze ho to lozenie rychlo prejde.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Karci, mas pravdu, zabi debila, zavru Ta za normalneho. Ten napad s magľajzom na mrežiach je dobrý, najlepšie nejaké Pupúnp ve exkrementy, myslím, že ho to rýchlo prejde, smrada jedného ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. bezocivec dobre vravi, nejaky hnusny maglajz tam natri, v horsom pripade pre smejda zieravinove lepidlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Natriet vazelinou :-) (popripade aj smejda)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. správne chlapci vidím, že ste praktickí, mreža nebude vrzať a hrdzavieť a šmejd si po dlhej dobe zase šmykne...super..hehe

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ta mreza ma aj priecnu tyc, bez ktorej sa vyliezt neda. zeby som ju nielen natrel, ale este aj omotal ostnatym drotom?:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. To je nešťastie, nevidím riešenie. Iba ak ho pre niečo zavrú.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. A co tak pustit do mrezi 220?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. alebo ziletky na mreze nenapadne prilepit.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. prestahuj sa clovece..

    OdpovedaťOdstrániť
  15. mreze natriet chemoprenom a posypat rozbitym sklom. to zaberie. a potom tvrdit, ze to spravil smejd.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. karol, tento styl pisania poznam - je to michail zoscenko ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. daj tam cedulku pozor Zariadenie VVN a pripoj VN trafak z televizora. Kedze to budes mat riadne oznacene, ten kto tam polezie si bude sam na vine.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. u nas zabrala kolomaz. len si potom treba davat pozor, aby sa o to clovek neobtrel aj sam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. no neviem, ak nieje vola u pani mamicky zamrezovat alebo zasklit si balkon (ked uz dala aj to zvolenie na nakladacku) tak to bude asi osemetnejsie

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Daj do mrezi zopar voltikov, este ti aj zabrejkdensuje. A hlavne to natoc ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. no parada.. smejd, smrad.. tie navody vyssie su dobre.. porozmyslaj.. alebo ho v noci z toho zabradlia zhod.. alebo mu oblej ksicht horucou vodou.. alebo pokazenou polievkou.. hehe

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Ak je balkon zamrezovany, predpokladam, ze mreza je kovova a kovy zvyknu vodit elektricky prud ...

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Dalsia moznost - vidim, ako sa driape po balkone, chytim slzak a par cielenymi strekmi ho odtial zvesim.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. No, velmi sa mi nepaci ak niekto hovori alebo ako v tomto pripade aj pise o inych ludoch ako o smejdoch. Razi z toho neucta a arogancia k inym a akesi sebapozdvihovanie sa nad druhych. Urcite ten mladik, o ktorom Sudor pise ma zjavne problemy so sebou a nemozno jeho spravanie v ziadnom pripade ospravedlnovat, ze sa sprava obtazujuco pre svoje okolie. Ale aj tak je tento blog naozaj o nicom a nenesie v sebe ziadne hlbsie posolstvo, teda sa nezaprel ani voci samotnemu nazvu servera, na ktorom je tento blog umiestneny, ze ide o pisanie o nicom. Je to fakt pisanie o nicom. Ak by Sudor napisal, ze ako pomohol tomuto smejdovi, aby smejdom nebol, no, to uz by bolo pisanie o niecom inom, ale ako vidiet, rozmohla sa moda pisat za kazdych okolnosti - teda aj o nicom a to aj vtedy, ak nie je co napisat. Pise sa, len aby bolo nieco napisane a uverejnene, nech je to hocico. A napisat nieco co by malo v sebe aj akesi posolstvo, nejaky priklad dobreho skutku, nejakej ucty k inemu cloveku, tak to by stalo urcitu namahu a ako sa sam Sudor vyjadril - "Keď nám to spraví znova, pokojne ho môžem stĺcť. Dala mi povolenie - (mama toho smejda pozn. diskutera). Lebo ona si s ním nevie rady. No iste, nemám iné starosti." - (vyjadril sa Sudor pozn. diskutera) Ano - ta posledna veta - "no iste, nemam ine starosti". A ake vlastne mas Karol starosti? Sediet pripeceny za klavesou pri pc a pisat o nejakom smejdovi? To je ta starost? Skus sa s tym smejdom aj niekedy porozpravat, ludsky mu dohovorit, vzbudit v nom doveru a ukazat mu aj inu cestu ako zit a jednat so svojim okolim, nez ako to robil doteraz. Mozno to zaberie a ak nie tak i tak to bude lepsie vyuzity cas ako len si tu o niekom pisat ako o smejdovi a diskvalifikovat ho len na uroven prasiveho psa - teda smejda, a seba dobreze nevykreslit ako nejakeho poloboha, co vzdy mal ten najsamspravnejsi nazor a pohlad na svet.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. mily anonym z 23.48: nepochybujem, ze keby tebe niekto cele mesiace poskodzoval majetok, neustale aj s bandou sialencov vrieskal pod balkonom a ignoroval slusne vyzvy, skamaratil by si sa s nim a snazil sa ho priviest na spravnu cestu. mne dovol ten luxus nesnazit sa o to. skus porozmyslat a pretransformovat si to do podoby, ze ti niekto poskodi auto, vykradne byt, znasilni dieta, pripadne rovno niekoho blizkeho zabije. este stale sa ti tvoj navrh nezda zvrhly?

    poukazanie na darebne spravanie je podla teba "neucta a arogancia k inym a akesi sebapozdvihovanie." no to ma podrz.

    ked uz inak poucas niekoho o slusnosti, aspon sa nehanbi podpisat.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Len jedna drobnost... Matka nema okna ani dvere? Ved ich zavriem a hotovo.
    Dalsie vec - namontuj na vrchnu cast svojho balkona konstrukciu, ktora trci do priestoru tak, ze sa neda preliezt.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Najviac sa mi páčila reakcia »anonyma z 23:48« Ten to zaklincoval perfektne. To akože ked nám cigorky roky vykrádajú polia a ja o nich napíšem že sú jedna banda špinavá, tak sa sebavyzdvihujem? Paráda!!!! To som nevedel. DAKUJEM!!! Hlavne to odporúčanie ma dostalo do kolien, skúsiť sa so šmejdom ľudsky pozhovárať a ukázať inú cestu životom. To akože mám chytiť za ruky tú bandu a ukázať im ako žijem, prenechať im našu vilu a ked to neprinesie žiaden účinok, tak sa uspokojiť akože s lepšie využitým časom v živote? Aké je tvoje skutočné povolanie? Síriť osvetu sekty Svedkovia Johovoví? Sebadeštrukciou a ničením svojej rodiny pomáhať iným v konaní, ktoré ti spôsobuje nemalé problémy a poškodzuje nielen tvoj majetok, ale aj teba samého? To si fakt prestrelil. Konečne odlož naivné knihy od Carla Marxa, F. Engelsa ale i od V.I.Lenina, zjavne ti nerobia dobre a skresľujú ti reálny pohľad na svet a na dianie v ňom. Už jednoducho skončila doba, kedy ti komunista dal facku a ty si musel poslušne nastaviť druhé líce. A Karolovi vrelo odporúčam uskutočniť ešte drastickejšie opatrenia, ako tu niektorí navrhovali. Ja na jeho mieste tam namontujem klepec na medvede. Ked mu odsekne pár chmatákov, konečne si uvedomí, že tadiaľto naozaj cesta nevedie.... Natrieť gebzes len vyostgrí situáciu a ten chudák sa mu bude chcieť pomstiť a natrie mu kľučku na vchodových dverách, alebo ešte horšie, kúpi si fľašu riedidla, naleje na dvere a zapáli, ver tomu, že riedidlo sa dostane popod dvere do bytu a zapáli sa rovnako, ako keby bolo vonku. Takže opatrne s tým šmejdom. Ked si polícia nevie rady a ty máš o tom dôkazy, tak sa kľudne môžeš odvážiť aj drastickejším činom, lebo v tvojom prípade máš iba dve možnosti: dobrovoľne to znášať dovtedy, kým sa šmejd neumúdri, čo môže trvať veky, alebo konať dôrazne a neoblomne so všetkými dostupnými prostriedkami, vrátane zvlášť nebezpečnými prostriedkov na ochranu osôb a majetku....

    OdpovedaťOdstrániť
  28. vonkajšie múry domu naozaj nepatria vlastníkovi bytu ale sú spoločnosou časťou domu.

    povedal by som, že nejúčinnejšie môže zasiahnuť matka,ktorá na syna môže podať trestné oznámenie za vlámanie. pokiaľ nie je spoluvlastníkom bytu, nemá žiadne právo doň chodiť. ani z titulu synovstav ani z titulu trvalého pobytu.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. vonkajsie mury domu su sice spolocnym vlastnictvom, ale mreza je Karolova. Mozno by nebolo zle mu tu mrezu hore povolit a ked sa uz strieska dole, zavolat na neho policajtov z titulu znicenia mreze opakovanym splhanim. Ale pokial zavolas policajtov vzdy ked bude liezt, po par vyjazdoch si ho podaju, aby sa uz nemuseli obtazovat...

    OdpovedaťOdstrániť
  30. a co tak poziadat matku smejda aby mu vratila kluce.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Tiez sa mi zda, ze to bude najlepsie riesenie. Nech to riesi ta teta toho smejda.

    OdpovedaťOdstrániť
  32. nerob nic, za co by ta smejd mohol zalovat - napriklad za ublizenie na zdravi. ty si povinny sa starat, aby tvoja mreza nielen zabezpecovala bezpecnost tebe, ale aby nebola nebezpecna pre inych...tak bacha.volat polisov do zblbnutia a filmovat a filmovat, pripadne podat trestne oznamenie za obtazovanie a nicenie tvojho majetku= mreze ( osuchava na nej farbu, hrozi, ze zhrdzavie a bude ju treba vymenit... ), pouziva tvoj majetok. je to silena situacia, nechapem, ze v tomto state nikto nie je schopny zakrocit!

    OdpovedaťOdstrániť
  33. a čo tak napustiť do mreží na balkóne volty z toho generátora, ktorý sa používa v ohradách pre dobytok?

    OdpovedaťOdstrániť
  34. nazvaraj tam 75cm tyce pod 45 stupnovym uhlom smerom dolu a mas to.
    druha moznost, nechat tyce len zvisle.. bez vodorovnych nevylezie.
    good luck

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Nech si jeho matka vymeni byt za byt na vyssom poschodi. A mate to obaja v suchu.

    OdpovedaťOdstrániť
  36. NASAD SI TAM TAHAVE RASTLINY

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Autori si dali za cieľ do roku 2342 poraziť v čítanosti blog SME.sk.

    takuto kravinu napisat

    neni to ani originalne ani vtipne, skor blbe
    keby ste tam dali ja neviem rok 2040 napr...ked budes este zit...akoze na stare kolena ich porazite tak fajn
    ale taky debilny datum dat,,,,tak to je ...

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Volty, kolomaz, tahave rastliny - to vsetko moze pomoct autorovi clanku. Mna znepokojuje len to, ze neviem vymysliet sposob, ako zaroven ucinne pomoct tej mame. Ona je ta, ktoru treba lutovat - nie smejd.

    OdpovedaťOdstrániť
  39. policajt mal pravdu - jebni ho zeleznou tycou, mas aj slusnu sancu ze spadne, zabije sa a mas pokoj, tak by som to riesil ja. Brusim si zuby na jedneho miestneho fetaka, ktoreho poslem k Panovi zhodenim zo schodov, jak keby to ale tusil a ne a ne sa ukazat.

    OdpovedaťOdstrániť
  40. odhliadnuc od obsahu celkom pekne nastylizovane, cosi mi to pripomina... Desana

    OdpovedaťOdstrániť
  41. V čom spočíva tebou spomínané ničenie majetku? Lezením po mreži? Máš na tú mrežu aj povolenie, alebo si ju nainštaloval len tak, "načierno"?
    Inak článok nič moc, stotožňujem sa s názorom "Anonyma" z 23.4.2009 23:48:00.

    OdpovedaťOdstrániť
  42. Ked chce niekto citat kvalitnu literaturu nech zavita do knihkupectva a skusi Tolsteho alebo Orwella, toto je tu o inom ... no ale k veci, pred mnohymi rokmi ked internat Druzba este nebol koedukovany (veru, taky starigan som) sme lozili po takej konstrukcii co je tam zboku za babami, v pohode az do 10. poschodia, az kym raz ktorysi snazivy udrzbar nenatrel konstrukciu vazelinom, stacilo po 1. poschodie... skratka fakt to funguje, museli sme ine finty vymyslat :).

    OdpovedaťOdstrániť
  43. Veď práve, je to tu o inom a to je možno na škodu autora. Sudorove články som až do dnešného dňa čítal rád, ale po tom ako sa predviedol týmto šmejd článkom ho vymazávam z čítačky.

    OdpovedaťOdstrániť
  44. nech si aj mama šmejda nainštaluje mreže :)

    OdpovedaťOdstrániť
  45. skús ho štekliť pierkom pod pazušky :) a nahrávaj si to na mobil samozrejme :)

    OdpovedaťOdstrániť
  46. Natriet mreze hrubou vrstvou vazeliny a pod. by mohlo pomoct :)

    OdpovedaťOdstrániť
  47. Nádehrné Karol - myslím to písanie - nie ten problém.

    Dúfam, že balkón je už zasklený a opitý šmejd sa môže ísť "kĺzať".

    Zuzana Roy

    OdpovedaťOdstrániť
  48. ošemetný problém, napísane odlahčene, iste je to v skutočnosti na šľaktrafenie, matka šmejda si neporadí, tiež máme jedného podobného v rodine, Sme v čítanosti porazíte, lebo sa vam sem všetci presťahujeme:) i.paja

    OdpovedaťOdstrániť
  49. Ach "smejdov" a "smradov" je v dnesnej dobe plno. Ale "smejd" v dochodcovskom veku (ale zato fyzicky zdravy ako 25 - 30 rocny) to je uz ine kafco. Podkopany plot, orubane korene stromov, opilene koruny, nerespektovanie dopravnych znaciek, cierne stavby a nedovolene a nespevnene terenne upravy pozemku. Este "smejda" zaveseneho na balkone by som zvladol . . . policajt z hliadky mal pravdu, prasknut tycou a tvarit sa, ze kto?, koho?, ja ho nepoznam, nikdy som ho nevidel. Sklzol, spadol a dobil sa sam, tak mu treba.

    OdpovedaťOdstrániť
  50. No pravdu maju aj vyssie. Ostnaty drot, exkrementy domacich zvierat, olej, ci vazelina, alebo aj pasky na lapanie much a rozne ine ulety . . . mozu byt ucinne.

    OdpovedaťOdstrániť
  51. velmi zabavne a inspirativne. A obdivuhodne nenasilne, ak pomyslim na okolnosti. zavidim zmysel pre humor, ktory prerazil agresiu. chcem aj ja.

    OdpovedaťOdstrániť