6. 1. 2010

Skúška


Učíš sa. Znovu a znovu. To isté, dokola. Stále máš pocit, že to nie je ono. Stále máš pocit, že to nikdy nebude ono, že oni to poznajú, že Ťa odhalia. Ten pocit sa nezmení, bude tu stále, aj tesne pred tým, aj tesne po tom. Hodiny letia, nevnímaš čas.

A potom sa neučíš. Nechceš, nemôžeš, nevládzeš. Hodiny sa zrazu objavia a Ty vieš, že sa k tomu budeš musieť vrátiť. O chvíľu, možno o dve, ale budeš musieť. Ale... Robíš čokoľvek, aby si nemusel. Hovoríš, bozkávaš sa, miluješ sa, čítaš knihu, počúvaš hudbu, spievaš, hráš, píšeš, upratuješ. Len aby si na chvíľu zabudol, len aby si na chvíľu nemusel myslieť na tú chvíľu, ktorá príde. Na chvíľu, za ktorou teraz nie je nič. Žiadna budúcnosť. Žiadne pokračovanie. Tou chvíľou akoby končil Tvoj život. Jeho pokračovanie sa objaví až po tom.

Nemysli! Neplánuj! Neboj sa!

Spíš. Nekľudne. Málo. Zle. Vstaneš a nechceš tam ísť. Strach? Trochu. Obavy? Trochu. Obliekaš si oblek a pripadáš si ako starí rytieri, navliekajúci sa do brnenia. Dáva Ti istotu, dáva Ti silu, dáva Ti pocit, že v tomto to zvládneš. Pár metrov látky a aký rozdiel...

Pot. Steká pomaly, je studený a horúci zároveň. Hovoríš ako v tranze, mozog úpenlivo hľadá presné slová, loví v tom, čo si do neho nalial... Málo? Ešte? Ešte veľa? Ešte trochu? Stačí?

A koniec. Je po všetkom. A ako to dopadlo? Uvidíme...

Juraj Petrovič

9 komentárov:

  1. Ozaj, Juri, veď Ty si mal skúšku. Tak dúfam, že dopadla dobre.
    Keď Ťa tak čítam, vŕta mi v hlave, že za tie bozky a milovanie to celkom stojí :)
    Držím Ti palce. Ako vždy!
    Rozmýšľam, čo bude na konci, keď skončíš, kvôli čomu si oblečieš brnenie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Duri, drzim palce moc, urcite to zvladnes

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skúška ešte len bude Boris... A to ostatné... No, keď je s kým, tak je to určite najlepšia pauza v učení (a nielen to, čo si budeme...)
    Keď skončím, tak si už niečo nájdem, kvôli čomu bude treba navliekať brnenie, o to sa nebojím ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ako to dopadlo? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. pekne si to zo seba vylial..., nutná obrana v skuskovom strese :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. martinarenelt8. 1. 2010, 3:10:00

    déjà vu ...:)
    (gratulujem!)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Môj kolega, keď bol predpísaný oblek a kostým na tlmočko, poslal iba SMS-ku montérky tmavé (hocaké, kombinované, so sukňou...)
    Jana
    Dočerta, tie čáry-máry, aby som nebola anonym-kuoň neviem sprevádzkovať :D

    OdpovedaťOdstrániť