12. 1. 2010

Mačacia smotánka a zmiešané pocity


Cez víkend sme boli na výstave mačiek. Na takej, ktorá má ukázať najkrajšie kusy, ktorá má byť honosná a ktorá je súťažná. Medzinárodná. Taká, na ktorú by nám Pupúna nikdy nezobrali. Lebo nie je šľachtený, lebo je najdúšik. Odniekiaľ z diaľnice v Petržke, kde ho našli ako mačiatko, nižšia kasta. Šli sme tam, lebo sme chceli kúpiť aspoň krmivo a nejaké zábavky. Mávadlá Pupún miluje a tam ich majú. A sebe sme chceli tričká od Mačiek SOS, ktoré nám kedysi našli Pupúna.

Prechádzali sme sa pomedzi klietky a videli ich veľa. Čistokrvných, s krásnou srsťou, dlhou či krátkou, veľkých či malých. Väzňov. Neboli ničím iným, len niečím apatickým, veľkým, vystresovaným a možno aj nadopovaným, veď čo iné si jeden môže myslieť o mačičke, veľkej a veľa vážiacej, ktorá namiesto v pelechu zaspí v záchodíku s podstielkou?

Iné mačence boli mladučké, živé a šantivé, aj v tých malých priestoroch. Pýtali sa von, a ja som mala chuť ich celé vyškrabkať, tak, ako to robím s našou malou doma. Namiesto toho čakali na to, kým príde niekto, kto ich kúpi. Lebo boli odčervené, zaočkované a k odberu ihneď. Keď sme sa k nim priblížili a prstom klopali na klietku, ihneď sa chceli hrať, naťahovali labky, vystrkovali pazúriky. Nešahejte na ně, ukončila hru majiteľka a otočila sa klietke chrbtom, aby mohla tlačiť žemľu. Nerozlišuje dotyk a dotyk cez sklo.

Mačka je živel. Je to tvor, ktorý sa nikdy úplne nepodriadi našim príkazom, ktorý potrebuje behať a dýchať čo najslobodnejšie. Vtedy vie byť verná, vtedy neuteká. Viem to, pretože doma jednu takú máme. Jej rajom sú otvorené dvere na všetkých miestnostiach, možnosť vybehať sa, keď to chce, a možnosť zaspať na okennej doske, na polici alebo kdekoľvek inde, keď je unavená.

Mačka nepotrebuje obecenstvo. Chce byť sama sebou, chce mať pokoj vtedy, keď ho chce, a nie vtedy, keď ho chceme my. Nepotrebuje cudzie pohľady, nepotrebuje pozornosť množstva cudzích ľudí.

Mačka potrebuje domov. Taký, na ktorý si zvykne a v ktorom aj ostane, nie taký, z ktorého je odtŕhaná a v klietke prevážaná niekam, kde to nepozná a nestihne poznať. Mačka sa potrebuje adaptovať. Preskúmať okolie, prejsť si ho labkami, ovoniavať, podriapať pazúrikmi, pohľadať si skrýš, pre prípad, „keby niečo“.

Tie mačky, ktoré sme videli na výstave, boli iné. Pripravené, vyčančané, vyumývané, učesané. Prevychované, ticho ležiace, nehybné. Veľkými očami pozerajúce nevedno kam. Nie všetky, pravda. Niektoré žili. Pišťali, mňaukali, pýtali sa von. Von z toho malého priestoru.

Mačka nepotrebuje klietku.

Výstava krmív, apatie a zjavného utrpenia. Tichého, hnaného pred porotu, a možno víťazne ovenčeného. Pre pýchu a prestíž majiteľa.

Smotánka plná zmiešaných pocitov.

Dana Sudorová

3 komentáre:

  1. Danka, boli sme na vystave v zime, tusim pred tromi rokmi, v Ruzinove, ja si myslim, ze tie macky su doma mimo klietok, ale na podujati by sa urcite zatulali. Je na zamyslenie ci maju zmysel taketo akcie, ale kde inde by clovek videl, coho je schopny? :) Drviva vacsina je produktom umeleho slachtenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobry den, tento vas "odborny" prispevok som nasla uplne nahodou a je vidno, ze na vystave maciek ste boli RAZ a uz na zaciatku vystavy ste boli ZASADNE proti nej, lebo ste sa neporozpravali ani s jednym vystavovatelom! Ja len zareagujem na par vasich poznamok : keby ste sa CHCELI VIAC informovat o vystavach maciek, tak by ste sa dozvedeli, za aj vasho najdeneho Pupuna mozte na vystave vystavovat (ja viem, ze to nechcete!) My - vystavovatelia - by sme vsak boli velmi radi, lebo by ste museli splnit podmienky 100% zdravotneho stavu vasho zvierata a podmienky povinnych ockovani. Ja netvrdim, ze vas kocur nie je zdravy, ci ockovany, chcem tym napisat len to, ze "domace" macky nechodia na vystavy, lebo ich milujuci majitelia nedaju peniaze za ich vakcinaciu. Takze - cim viac domacich maciek na vystavach, tam viac zdravych zvierat ! Za dalsie vam chcem napisat, ze vystava maciek je aj o propagacii cistokrvnych maciek kvoli tomu, aby verejnost videla rozdiel medzi mackami s PP a bez PP. Myslim "cistokrvne" macky bez PP - co sa vacsinou rovna nekontrolovanemu chovu - rozmnozovaniu v klietkach, proti comu su VSETCI VYSTAVOVATELIA! Pravidlo znie - alebo macka s PP, alebo macka domaca! Ziadna macka bez PP - TO je trapenia zvierat !!! Za dalsie - mnoho tych "krutych" vystavovatelov podporuje organizacie, ktore sa staraju o zachranu tulavych a tyranych maciek. Ma www stranky (za tazke peniaze), na ktorych ma informacie, ako sa o macku starat! To, ze vam pani zakazala klopkat na sklo klietky - ona dobre vedela, ze ta macka ma z vystavy stres, a vy ste tomu maciatku este pridali! Keby navstevnici neboli taki, aki su, tak by macky celu vystavu prespali ... keby im ludia neklopkali na sklo! No a k podmienkam chovu - chcela by som sa mat ako moje macky (a urcite aj macky inych chovatelov!). Cely byt pre seba, prvotriedna strava, veterinarna starostlivost dokonalejsia, ako moje vlastne navstevy u mojho lekara! A garantujem vam, ze kazdy majitel uslachtilej macky by za kazdu aj zivot dal. A nie za to, ze bola draha, alebo ze mu rodi drahe macata! Cena za maciatka sa nevyrovna nakladom na chov! Preto nehadzte spolu do vreca predpismi kontrolovany chov maciek s PP s nekontrolovanym mnozitelstvom "chovatelov" maciek bez PP po rodicoch s PP! Zhrniem to : ja viem, ze macky maju z vystavy stres, no je to tak, ako to je. Su jednoducho ludia, ktori chcu IBA slachtenu macku, macku s urcitym vyzorom. A ked taku macku chcu, tak aj chcu vediet, ako vyzera. A kde ju maju vidiet, ak nie na vystave? Ani vy si nekupite prve tricko, ktore vidite - musi sa vam aspon trosku pacit. Tak neodsudzujte macacie vystavy ...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ten moj komentar nemusite zverejnovat, mne islo len o napisanie mojho odkazu pre pani Sudorovu.

    OdpovedaťOdstrániť