3. 8. 2009

Tri poučné dni na Slovensku a v Rakúsku


Jeden piatok, predajňa potravín CBA vo Vrakuni:

„Dobrý deň, máte vajíčka?,“
pýtame sa hnedovlasej staršej dámy, z ktorej životné nadšenie vyprchalo ešte v auguste 1968. „Máme,“ a začne ich z pultu ládovať do sakla, hoci sme ešte nepovedali, koľko ich chceme. „Dokedy ich treba spotrebovať?,“ kladieme ďalšiu otázku. Nervózne na nás zazrie a hlesne: „Do zajtra.“ Nedá nám to: „Prečo ich neskladujete v chladiacom pulte, ale na ňom, keď im končí záruka?“ Nadýchne sa, očervenie, na krku jej naskočia škvrny, ale nepovie nič, len zlostne treskne saklom po pulte.

Nie, takéto správanie jej nedarujeme. Pokračujeme v jej trápení. Pýtame sa, prečo majú v bedničkách brokolicu, ktorá sa nedá konzumovať. Evidentne totiž pochádzala z čias, keď za sebou Klement Gottwald ťahal gumeného káčera. Zelená farba na nej nie je, samá pleseň a černota. „Kto vám to káže kupovať?,“ arogantne nás poučí teta misiztrubka a my vieme, že tu logika končí.

Opúšťame vozík, naplnený iným tovarom za desiatky eur a vieme, že sem už nikdy nevkročíme. Toto bola ich druhá šanca. Minule nám predali múku, ktorá mala vydržať do októbra a doma sa z nej vyvalili oné. Larvy.

Mimochodom, svedkom druhej časti aktuálneho incidentu bol aj vedúci (zrejme). Postarší pánko, ktorý nepovedal ani slovo, len zazeral spomedzi regálov. Asi sme neboli prví, čo si o CBA v tejto lokalite (na obrázku označené zelenou) pomysleli svoje. A áno, zamyká sa tam už desať minút pred záverečnou.

Kto chce vidieť skanzen socializmu, komunistický interiér, znudené tváre predavačiek, ktoré akoby chodili do práce za trest (výnimkou sú občas pokladníčky, z ktorých jedna aj zdraví), hor sa sem. Taká koncentrácia neschopnosti je totiž raritou už aj u nás.


Jedna sobota, trhovisko vo Vrakuni:

„Rozkrojíte nám, prosím, ten melón? Šesť kíl je veľa, stačí nám polovica,“
oslovujeme korpulentnú a falošne blonďavú tetku okolo päťdesiatky, ktorá si stoly aj s manželom rozložila napravo od vchodu. „No iste, po kúskoch to budem predávať. V žiadnom prípade,“ arogantne zvreští prasnica (mienim tým povahu, nie výzor) bez toho, aby otočila hlavu. Decibely hluku to ticho násobí... Stojí k nám chrbtom a niečo krája. Jej manžel len bezmocne rozhodí rukami a povie „ďakujem, dovidenia“.

Dostať dve evri a desať cenťákov sa jej zdá málo? Keď nedáš štyri evri dvadsať, tak ťa serem? Nevadí, na slovenské ťapše tohto typu ešte nikto liek nevynašiel. Ak nás niečo mrzelo, tak fakt, že sme pri sebe nemali foťák alebo kameru. Ksicht tohto prototypu hlupane by mal visieť všade. Voči trhovisku je to však nespravodlivé. Ostatní predávajúci, s ktorými sme mali tú česť, boli v poriadku. Dedka, ktorý jednou rukou fajčil, druhou sa škrabal v uchu, aby ňou potom zhŕňal do umelých pohárov strakatú fazuľu podľa želania zákazníkov, nepočítame.

Tá istá sobota v Rakúsku:


Prichádzame do Hainburgu. Boro včera vravel, že tam je kúpalisko. Vyskúšame. Cestou v aute, stále rozladený z rannej tetky na trhovisku, precedím cez zuby, že bohvie, či tam zaparkujeme a či nás na parkovnom nezoderú ako kedysi, keď sme sa pokúšali navštíviť podobné oné na Slovensku.

Som blbec. Parkovisko zdarma. Pohodlné, bezproblémové. V kase milá tetka. Sedem evri za dve osoby. Lehátka na prenájom už pri vchode. Kúpalisko plné ľudí, ale stále dosť miesta to, aby nás pri čítaní našich českých favoritov (Reflex a Týden) nikto nerušil. Tráva skoro ako na golfovom ihrisku. Bez hmyzu. Bez odpadkov. Bufet čistý, rýchly. Obsluha príjemná. Ľadová káva skvelá. Všade okolo slovenčina. Ani sa nečudujeme. Po tom, čo sme kedysi videli na slovenských kúpaliskách, je toto raj. Pár minút od hraníc.

Prichádzame do Viedne.


Po prechádzke sadáme na večeru. Obsluhujú mladé žabky okolo dvadsiatky. Príjemné, nevtieravé, s úsmevom na fejsoch, hoci terasa bola úplne napráskaná jedlachtivými persónami. V ponuke minimálne polovica jedál vegetariánskych. V lístku to zabralo niekoľko strán. Padáme na hubu. Žiadny vyprážaný syr so šunkou, či bryndzáky so slaninou. Áno, presne tieto dve žrádla slovenské reštiky obvykle ponúkajú ako vrchol bezmäsitého kumštu. Šunka a slanina sú zjavne rastliny.


Jedna nedeľa v Rakúsku:

Aj s kamošmi vchádzame do Bad Deutsch-Altenburgu. Sú tam pekné kúpele. Odstavíme premiestňovadlá a hrnieme sa k Dunaju. Vyzúvame sa a šmarho nohami do vody.


Keď nás vyplašila vlna z okoloplávajúcej lode, šli sme realizovať pitný program do reštiky priamo pri brehu. O pani, ktorá nás obsluhovala, nemožno povedať, že by nebola slušná. Pozdravila pri príchode aj pri odchode, ale počas celej konverzácie v nej chýbal život. Nadšenie. Ochota. Úsmev. Akoby bola unavená, akoby ju to nebavilo. Nie, netvrdíme, že to bolo tým, že bola Slovenka, hoci bola. Dali sme si voľajakú vodu. Bublinkovú. Každý pollitrovú. Keď sme do nej chceli citrón, povedala, že ho má málo a potrebuje ho na ryby. Nakoniec nám síce vodu voľajakou citrónovou onou ochutila, ale pachuť zostala. Najesť sme sa šli inde, ale predtým sme vybehli trochu na kopec a omrkli totoka:


Najedli sme sa v dedine. Šialene príjemný čašník, hoci bol sám na celý podnik, nám priniesol takô, ako vidíte nižšie. To vážne existuje niekto, kto ako zeleninovú prílohu neponúka vysušenú sterilizovanú srágoru?






A neľutovali sme.

Nemyslíme si, že všeobecne platí poučka „tupé služby na Slovensku, skvelé služby v Rakúsku“. U nás aj u nich je možné naraziť tak na idiotov, ako aj na normálnych. Nech sa však hejslováci aj na pipíky postavia, nič nezmenia na tom, že rakúsky asfalt nie je rozdrbaný a poflekovaný záplatami ako ten náš, že tam nespoplatňujú parkovanie v každej diere, že rady v pokladniach sú krátke, a že kam prídeme, tam máme pocit, že si niekto naše evri váži. A nie, porovnávať viedenskú Billu s tou slovenskou, to naozaj nejdeme. To by sa nedalo napísať slušne.

Karol Sudor

67 komentárov:

  1. Neskoro vecer som bol U 2och Levov a prave o tomto som debatoval so susedom, ze v Rakusku alebo v Nemecku si ludia uvedomuju, ze ziju z nasich evri. A je jedno ci som Hotentot, Slovak, Rakusan alebo Pandzabec. Doslo aj na mr. proppera...
    Ono je to o celej spolocnosti, je to fraza, ale je to tak. Vdaka za lastovicky, ale najskor to vyriesia az mladi, ktori poznavaju svet a prinesu sem spravne moresy. Jedlo vyzeralo skvele, clanok je vyborny!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak ste boli v tej reštike v Bad Deutsch Altenburg uprostred kúpeľov, sú tam dvaja chalani z Malaciek. A k Slovákom sa nehlásia. Sranda. Šéfka si ich nevie vynachváliť. Obaja záhoráci :-)
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  3. pozname pozname pozname :)

    rdb

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Počúvaj, máš byť rád, že sa ujo na trhovisku špáral len v uchu :o) čo narobíš, skanzeny socializmu sa nedajú zbúrať za dvadsať rokov (čože? už dvadsať? vlastne zle vravím...dajú, sakra) najhoršie na tom je, že človek obíde pol sveta a aj tak si povie, že tu mu je dobre...napriek tým kravám v obchodoch...ale bola som v čechách v malom meste a tam je to prašť jak uhoď...rovnaká znudenosť, rovnaký tovar po záruke...akurát si pýtajú koruny
    Didi

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na chorvátskom trhovisku mi z melónu odkrojili štvrtinku a mimo toho dali na koštovku ďalší mesiačik. Neviem, či to bolo tým, že to bolo v Chorvátsku alebo tým, že predavačom nebola prasnica ale mladý muž.
    Inak to jedlo vyzerá úžasne ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nie, CBA vo Vrakuni nie je uplne dno. Existuje totiz este nieco o kusok horsie a to je Samoska (byvala Rema 1000) na Polnohospodarskej... tiez vo Vrakuni :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja som s detmi na kupalisku v Prellenkirchen - nic co by ma malo super prekvapit ale ako pises - parkovanie pod stromami v chladku zdarma, ziadna tlacenica, travnik tiez super, ciste WC, prezliekarne so skrinkami na kluciky...nepadal som na zadok, lebo vsetko bolo tak ako ma byt. Ziadny luxus, len zakladna cistota a slusnost. Na zadok padam vacsinou na SK - od znechutenia. A k tym zahorakom co sa k slovakom nehlasia - necudujem sa, nejaky piatok som zil za mlakou a ani ja som sa k cechoslovakom nehlasil, z pohladu bezneho zapadneho cloveka je podla mna minimalny rozdiel medzi bielym slovakom a ciganom - kradnut, odrbavat, hulvatsky sa spravat... rebricek hodnot skoro ako u nasich ciganov na luniku.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Podla mna je to iba o peniazoch jedniducho v AT zarobi ten casnik niekolkonasobne viac a tak sa aj snazi...u nas ked dostane casnik 3 eura na hodinu tak sa aj tak k tomu stavia...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. No ja som bol v nedelu v Rakusku v Neusiedl am See na kupalisku pri jazere. Vo vnutri je restauracia (nazov som si nevsimol) - bola tam katastrofalne zla a neschopna obsluha. Takze aj v tom Rakusku existuju vynimky, ale inak suhlasim. Usomranost, arogancia to je nasa narodna crta co sa sluzieb tyka. A nie slovenska pohostinnost. Neviem kto vobec tento pojem vymyslel.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Fajn clanok. Len dodam, ze z mojho pohladu iba este viac komplikuje pohlad na svet. Prave posledneho Jula som prestal pracovat v Reichu a od 1. pracujem opat na Slovensku a zatial este stale dost dobre viem, preco som sa vratil. Kazdy sa pozera na svet inymi ocami, ale mne osobne zacalo liez Rakusko exemplarnym sposobom na nervy uz behom prvy troch mesiacov ktore som tam stravil. Je to o detailoch: ano, slovensko je spinave ale rakusko nie je ciste - ono je sterilne. Sterilita sa tam hlasi na kazdom kroku. Napad povysit cistotu a vyglancenost na najvyssiu myslitelnu zivotnu hodnotu povazujem za sialeny - a naozaj, rakusania v mnohych ohladoch sialeni su. Totalne neschopni akehokolvek priemerne nenuteneho socialneho zivota (teraz neplacem, ze sa v rakusku neda v pracovnom case kavickarcit! hovorim o neschopnosti stretavat sa s inymi ludmi po pracovnom case a uzivat si one "miesto a moment"). Napokon, ktore miesto aj... spet k sterilite, ta rakuska potreba premenit kazdy jeden travnik na golfovy green musi kazdemu kto kedy videl v reali nieco co sa vzdialene podoba prirode, evokovat pritomnost nejakeho dalsieho problemu. Rakusania o sebe hovoria, ze maju prirodne bohatstvo. IMHO nemaju, maju hory, maju golfove greeny, ale co je to priroda, tak na to zabudli uz pred sto rokmi. A tak dalej, a tak dalej. Tu uverejnene fotografie jedal su mi doverne zname, poznam ich - lakavo vyzerajuce, prijemne naaranzovane pokrmy a dokonca s naozajstou nezavaranou zeleninovou oblohou - ale nevyberiete si, ta zelenina je kupena v retazci a to znamena dopestovana v sklennikoch v spanielsku a teda bez chuti - ci vlastne ba... s chutou octoveho dressingu. Nieco take ako trh by ste v reichu tazko hladali... o ano, najdete... v Linzi sa konava kazdy stvrtok, vo Viedni dokonca denne na viacerych miestach ale zabudnite na to, ze tam kupite zeleninu z vlastnej produkcie - pochadza z presne tych istych spanielskych sklennikov ako material v markete. Je krasna, bujna, leskla, cista a sterilna. Cize bez chuti. A tak dalej, a tak dalej... Je jedna vec ktoru by som na slovensku menil okamzite: tu hnusnu nekulturnost v ludskom jednani - na akejkolvek urovni a kde kolvek, nie nutne iba co sa predavaciek za pultom tyka. Ale odmietam akceptovat nazor (a tu sa ospravedlnujem, ale hovori zo mna moja bezprostredna skusenost) ze na slovensku bude lepsie ak bude do poslednej mrte vysterilizovane ako rakusko. Nie... brrr... to radsej ujdem. Bar aj do spinaveho a zasraneho Neapola (kde sa ku vam mimochodom casnik sprava ako k bohovi rovnako ako v tom reichu).

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Je to smutné ale je pravda že služby na slovensku neodpovedajú vôbec cenám. Do Aquaparkov sa u nás vôbec neoplatí chodiť, hlavne do toho v Senci. Či už Lipot v Maďarsku alebo kopu iných kúpalísk v Rakúsku je omnoho lepších a lacnejších. Minule som bol so synom na kúpalisku v Golsi. Je to také malé kúpalisko ale pre môjho trojročného to stačí. Vstupné 4 EUR som platil len ja, deti do 6 rokov sú zadarmo. V Senci 12 EUR+8EUR. Za ušetrené peniaze sme si dali super obed. Echt poctivá porcia, mäso na celý obrovský tanier, kopa hranoliek a to len za 8 EUR. Väčšie nákupy robím len v Rakúsku alebo Maďarsku. Niekedy síce za niektoré veci zaplatím rovnakú cenu ako na Slovensku, ale obsluha je omnoho ochotnejšia.

    Je to len vec času, postupne niektorí podnikatelia zistia že musia zmeniť prístup ku klientom a že Slovač už nieje ochotná platiť raz také ceny za polovičné služby. Len už aby to bolo

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Pamatate sa ako sme stekali ked k nam po "socializme" zacali prichadzat nasi krajania z cudziny, a hovorili nam toto iste? Slovac, zacinas sa prebudzat!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. vážený anonymný idealista, tzv. kúpalisko v mošoni je taká istá diera aké sú na slovensku, akurát že tu sa ani nedohovoríš, lebo oni lem madarsky.

    a evriho sudroa by som sa rád spýtal, či by nadšene vrtel chvostom aj vtedy, ak by mu z menlóna neodkrojili, ale dali už taký odkrojený, čo tam tak pol dňa stál, lebo sa málokedy zjaví idiot, ktorý chcel prevláčať rozkrojený melón, z ktorého aktuálnme tečie šťava.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. evri "sudro" nevrti chvostom a anonymovi spokojne odpoveda, ze tie sestkilove melony uz boli rozkrojene. btw - kupa rozkrojeneho melona je bezna, to len anonymkovia zvladnu kupit a zjest aj stokilovy kus.

    poucenie na zaver - keby si vedel citat, pochopil by si, ze podstata kritiky prasnice bola v comsi inom, ako v krajani melonov. ja viem, je po polnoci, clovek je unaveny...

    OdpovedaťOdstrániť
  15. vážený anonymný nacionalista (?): do mošoňa chodím pravidelne a netárajže. ja chápem, že babuľky v bufetoch si s tebou nepokecali prave o kukučínových zobraných spisoch, ale všetko od vstupného až po šampanské v pohode nakúpiš po slovensky. a vstupné je za celý deň nižšie ako za dve hodiny v rajeckých tepliciach. nie je čo riešiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. nechaj tak, to bude jeden z tych, co sa modlia k janovi:)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. pre 0:28.00 - ty budeš jeden z tých, čo sa na tie pipíky, čo sudor v článku spomína, staviaš, že?

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Moson ma uroven, ktora je neporovnatelna s kulturou na nasich plavarnach, teda, v okoli Bratislavy. V pondelok maju zlavu, ak to nezmenili, stale sa tam stavia, mozno uz pribudol aj velky tobogan, vlani som ho videl zakresleny so projektu. Uroven tam bola aj za komunistov taka, o akej sa nam, zial, mohlo iba snivat. Okrem toho, su tam aj SLOVNSKE napisy. Priamo pri pokladni. Takze tak. Okrem toho, tie uvahy o melonoch su uplne mylne. Odporucam este raz si precitat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ale ved ho nechajte chudaka, mozno myslel uplne ine "melony" a tam sa krajanie zda dost scestne, ba priam brutalne aj mne. Aj ked, sestkilove... No, neviem ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Ja by som najradsej kazdemu slovankovi a slovenke zaplatil vilet do zahranicia aby vydeli ako to tam vyzera, pretoze evidentne 99% z nich absolutne nevie o com hovori a za cely svoj zivot nevytiahli paty dalej nez za svoju dedinu.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. sparanie sa v uchu je este OK, horsie je ked vidite, ako si casnik spara v nose a potom vam tym istym prstom pridrziava rezen na tanieri :) pozdravujem obsluhu z Grandhotela v Starom Smokovci...

    OdpovedaťOdstrániť
  22. ako v rakusku zijuci viem moc dobre o com hovoris. som rad ze cim viac ludi si tieto rozdiely zacina uvedomovat, ze na sk väcsinou sami sebe denno denne zneprijemnujeme zivot, zatial co kusok na zapade je to uplne inak. mozno za dalsich 20 rokov sa uz naozaj nieco zmeni:) dik za skvely clanok :) Manu

    OdpovedaťOdstrániť
  23. boris wolfgang dobak5. 8. 2009, 9:38:00

    V Kittsee je na Hauptplatz vedľa lekárne cukráreň. Donedávna tam bola zamestnaná slovenská obsluha. Už nie je. Niečo tak lenivé a arogantné si rakúsky majiteľ voči svojim zákazníkom nemôže dovoliť zamestnávať!

    OdpovedaťOdstrániť
  24. boris wolfgang dobak5. 8. 2009, 9:41:00

    Re: Manu
    Najoršie na tom je, že niektorí slováci si na zahraničné móresy nezvyknú ani po rokoch. Poznám niekoľkých takých. Majú to asi v génoch.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. este k tomu parkovaniu...Minuly tyzdne som bol v Demanovskej Doline kuknut sa do ladovej jaskyne. Nestihol som sa cudovat - parking 5 EUR!!! cize nejaka sukromna firma co vlastni parkovisku ma tu drzost si vypytat 5 eur za tu 1.5 hod co kuknes jaskynu a ides prec... Sme na Slovensku

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Zial, musim dat autorovi za pravdu. Nikdy som nebol velkym fanusikom Rakuska a jeho obyvatelov, ale ten rozdiel po prekroceni hranice je tak velky a neodskriepitelny, az je z toho cloveku smutno. Zijuc v Bratislave sa chodim bicyklovat prave tymto juhozapadnym smerom a este sa mi nestalo (aj ked to boli obsluhujuci Slovaci), ze by sa niekto spraval, ako je zvykom na Slovensku. Nehovoriac o tom, ze pokial chce clovek vyjst von, v AT najde mnozstvo uzasne zachovalych pamiatkok, cyklistickych ciest, restauracii a pod. To, co je v AT bezny vikendovy relax je na slovensku proste jedno velke riziko!
    Mozno je to klise, ale je to tak.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Aj preto odchadzam na zapad...

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Je nesporne, ze kvalita sluzieb sa musi na Slovensku zlepsit a snad sa zacne zlepsovat so zlepsujucou sa zivotnou urovnou. Na druhej strane vsak netreba zabudat, ze "grass is always greener on the other side.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Velmi dobry clanok, ako skoro vsetky od teba...len ak mozem, jeden postreh k stylu...trochu ma vyrusuje pouzivanie, podla mna infantilnych, vyrazov ako totoka, one alebo takô. Ak to ma osviezit text, tak neosviezilo.

    deusex

    OdpovedaťOdstrániť
  30. No o tej trave je to asi pravda - ale nie cynicky. Bol som cez vikend 'odniest' svoje evri do Prellenkirchenu. Okrem toho ze kupko bolo presne take ako v clanku, ide sa tam cez jednu ( dve ) 'ale totalne sedlacke' dediny. Sedlacke v tom zmysle, ze vsetci tam su farmari, zivia sa hrabanim v zemi. A cuduj sa svete, dedina upratana jak pred zjazdom KSC, nikde smietka, ziadny hnoj ani vidly na dohlad, ziadne hovna na asfalte (prejdite sa po SK dedinach), vsetky predzahradky upravene jak v US filmoch. Nejde o zivotnu uroven, ale je to vsetko v nasich hlavach. Nepomozu ziadne vyhovorky, treba zmenit nase vlastne myslenie. Dovtedy zostava len cakat.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Ja zijem v Nemecku uz 8 rokov, vzdy ked idem na Slovensko tak sa tesim ako blcha (predsa je to moje rodisko kde som si moje mlader roky odskakal) ale pravdupovediac, po tyzdni mam dost. V obchodoch kupovat zeleninu je na Slovensku odvaha (kolkokrat som tam uz videl plesnive kusky ktore predavacky len poprehadzovali a predavali dalej ako keby sa nic nestalo, a na jogurty musis davat bacha a kazdy jeden checknut ci nie je po zaruke) o ustretovosti personalu ani nehovoriac. Ten argument ktory tu jeden diskutujuci pouzil o nizsich platoch je podla mna scestny, ked sa nezmeni pristup nezmenia sa ani platy. Clovek ktory pracuje aj za 3 EURa na hodinu s odusevnenim lebo tu pracu ma rad sa casom vypracuje, ked do tej restiky zacnu chodit ludia koli prijemnej obsluhe aj majitel si rozmysli ci sa mu oplati si podrzat personal koli ktoremu ma dobru navstavnost a plat im zvysi, ale tym pristupom kym nedostanem viac nebudem viac robit sa clovek nikde nedostane.

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Pred dvoma dnami som sa vratil zo 6-dnoveho vyletu z Rakuska, konkretne som bol vo Vorarlbergu a v Tyrolsku. Rozdiel AT a SK je bohuzial stale velky (sluzby, ochota, cistota, kulturnost...)

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Vystizny clanok. Ja zijem vo Viedni uz rok, za ten cas som si zvykla na rakuske sluzby. Nie je to nic mimoriadne, skor by som to hodnotila ako NORMALNE. Ked z casu na cas navstivim Slovensko (a najma v BA je to markantne), zistujem ze to NORMALNE v Rakusku je vlastne MIMORIADNE.
    Prajem si, aby aj na Slovensku boli veci normalne, a nie tak iritujuce ako doteraz!

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Skvelý článok. Takisto už radšej chodievam kúpavať sa do rakúska - konkrétne Neusiedler See. Je to kúsok od Bratislavy ale rozdiel je obrovský. Stačí mať pár eur na vstup na pláž a človek viac nepotrebuje. Žiadne pýtanie peňazí za parkovanie, WC a podobne....A tá čistota všade..veď oni určite pravítkom merajú rovnosť poukladania kamienkov na pláži...Je to dačo fantastické. Takisto cestou, keď sa človek pozrie na tie ich dedinky - všetko čisté, upravené dokonca som si všimol, že v Kittsee je na dopravnej tabuli s názvom obce zavesený kvetináč s krásnymi muškátmi....Pár metrov od hranice a taká zmena. U nás by buď tie muškáty dakto ukradol, alebo ak by tam ostali nik by ich nezalieval a vyschli by. To sú drobnosti...ale takéto drobnosti robia tú krajinu celú krajšou a príjemnejšou. U nás na takéto "drobnosti" každý zvysoka kašle...

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Trapne komentare Blavakov co chodia do reichu aby si zvysovali svoje vlastne ego ked uz su postihnuti tym ze musia byt v najvacsej dedine na Slovensku.
    Polovica z nich nikdy nebola na Strednom Slovensku alebo v Tatrach a tak si myslia ze vsetko na Slovensku je take ako v Blave.

    OdpovedaťOdstrániť
  36. obavam sa anonymko, ze zo slovenska sme videli nazivo viac, ako ty za cely zivot v telke.

    OdpovedaťOdstrániť
  37. tiez makam na "zapade" ... Ano, idete po Bavorskych dedinkach, travicka stale starostlivo pokosena (golf mozete hrat na kazdej luke), ziadne lajna po zemi, cistota, vo Svajci tiez, u Frantikov tiez...ale mne sa paci presne to, co aj vyssie jednemu pankovi, to , ze trava nie je vsade pokosena, ze na lukach vidiet krasne kvietky, ze v lese vidiet aj popadane stromy atd. Ta sterilnost a cistota na zapade je skutocne dost prehnana. Prejdite sa v Strasburgskych parkoch, okrem mamiciek s detmi a bezcov tam vidite este armadu zahradnikov, super platenych, ktori kazdy den zhrabnu listie, pokosia travnik a okresne kricky, vytiahnu odkvitnute kvety a zasadia nove, burinu prekryju drevnym humusom, este aj kamienky na chodniku prebehnu na traktoriku a upravia aby nebolo vidiet ze vcera prsalo , alebo ze tam pred piatimi minutami presiel cyklista. Na oko je to krasne, turista sa v tom vyziva, foti ako dabel, ale kto tam zije isty cas, tak sa mu to zhnusi, a zhrozi sa nad tym kolko to vsetko stoji....

    Co sa tyka sluzieb, ano na zapade plati v drvivej vacsine pripadov pri vsetkych sluzbach: zakaznik moj pan. To na SK malokto pochopil. Dalsi problem slovakov okrem chorobnej-dedicnej zavisti je chcenie byt bohatym cim skor a vsetky prostriedky su svate. No na to je super sposob: ak mi strci casnik pales do polievky tak ju vratim, alebo sa dvihnem a odidem. Na SK je klasika nechat zakaznika cakat aj 20-30min, objednam a potom sa dvihnem a idem prec, nech sa naucia si vsimat klientelu ... pokial prevadzkar neuvidi jasne o ake trzby prichadza nekvalitnymi sluzbami tak to s nim nepohne...

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Skvelý článok. Takisto už radšej chodievam kúpavať sa do rakúska - konkrétne Neusiedler See. Je to kúsok od Bratislavy ale rozdiel je obrovský. Stačí mať pár eur na vstup na pláž a človek viac nepotrebuje. Žiadne pýtanie peňazí za parkovanie, WC a podobne....A tá čistota všade..veď oni určite pravítkom merajú rovnosť poukladania kamienkov na pláži...Určite to tak nerobia, ale vyzerá to tak...Je to dačo fantastické. Takisto cestou, keď sa človek pozrie na tie ich dedinky - všetko čisté, upravené dokonca som si všimol, že v Kittsee je na dopravnej tabuli s názvom obce zavesený kvetináč s krásnymi muškátmi....Pár metrov od hranice a taká zmena. U nás by buď tie muškáty dakto ukradol, alebo ak by tam ostali nik by ich nezalieval a vyschli by. To sú drobnosti...ale takéto drobnosti robia tú krajinu celú krajšou a príjemnejšou. U nás na takéto "drobnosti" každý zvysoka kašle...
    A ešte k tomu "protibratislavsky" zameranému anonymovi: Bol som často aj v Tatrách aj na strednom Slovensku. Žiaľ teraz si nemôžem dovoliť taký luxus často. Tie ceny sú na rozdiel od toho čo ponúkajú vysoké až príliš.
    Radšej si zájdem pár kilometrov v mojom blízkom okolí (Neusiedler See je odtiaľto len 40 km)ako cestovať strašne ďaleko do Tatier len "aby som bol na slovensku" a dal sa zdierať od nenažraných slovenských "podnikateľov", ktorí pýtajú ohromné sumy za všetko od parkovania až po obyčajné WC.

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Dobre, že sú ľudia, ktorí si takéto veci všímajú a píšu o tom. To je dôležité, aby sa prelomila tá hranica nevšímavosti a nezáujmu o svoje okolie. Áno, niekomu sa nepáči, že v Rakúsku majú všade poriadok, a v každom okne majú muškáty....To však nie je len o golfových trávničkoch ale je to hlavne o všímavosti a vzťahu ku svojmu okoliu. Mali by sme sa naučiť všímať si naše okolie, a prejaviť snahu o jeho zlepšenie. Až keď sa človek vráti z tejto krajiny, začne si všímať aké sú tu u nás zanedbané trávniky, všade je plno buriny a všade sa povaĺujú smeti. Žijeme a chodíme medzi smeťami a vôbec si to neuvedomujeme. Sme nevšímaví ku svojej krajine a ku svojmu okoliu. Aj tie krásne Tatry, o ktorých píše prispievateĺ vyššie sú plné bordelu...Bol som tam nedávno a na mnohých miestach je to dosť hanba...Ak sa nimi chceme chváliť, mali by sme v prvom rade zabezpečiť aby sa turisti s pohoršením nezastavovali pred kopami špiny, aby si nevytkýnali nohy na rozbitých cestách a chodníkoch. Prvým predpokladom je uvedomenie si tohto faktu a porovnanie s krajinou, kde to ide. Iste by to išlo aj u nás. Nie sme horší, a nie sme snáď lenivší ako tí rakušania.

    OdpovedaťOdstrániť
  40. ruth benedictova to vola kulturne vzorce (vid. rovnomenna kniha). fazit: spina za nechtami ostane v nasej krajine navzdy. karol, burcujes marne...
    since_

    OdpovedaťOdstrániť
  41. Dávam do pozornosti "malé Rakúsko" na Slovensku:
    dedinka Baďan v Štiavnických vechoch neďaleko Počúvadla. Čistá a vyzdobená kvetmi, celkom ako v Rakúsku.

    OdpovedaťOdstrániť
  42. uzasny system tento blogspot, kto sa neprihlasi je anonymny, co naramne znizuje uroven vzajomnej komunikacie :(

    OdpovedaťOdstrániť
  43. Žiaľ ani Karol Sudor neprerástol úroveň tej tetky s melónmi. Použitý slovník v článku si môže dovoliť len na slovenskom blogu.
    Až sa "porakúšti" vo svojom remesle, potom môže kritizovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  44. K tym, ktorym vadi upraveny zivotny priestor, lebo je "sterilny" a vidia vyhody v nesterilnosti: V tej nesterilnosti je vzdy aj nahadzany odpad a spina. Hovorite, ze sa vam viac paci odpad a spina ako udrziavany priestor.

    K dalsej teme - ci aj slovaci raz budu kulturnejsi.
    Stale viac to vyzera tak, ze nie. Ze je to mozno aj v genetike.
    Je mi luto vsetkych tych, ktori premarnili prilezitost odist z tejto krajiny. Cize je mi luto aj seba.

    OdpovedaťOdstrániť
  45. boris wolfgang dobak5. 8. 2009, 22:42:00

    A preto si sa nepodpísal ani ty...

    OdpovedaťOdstrániť
  46. boris wolfgang dobak6. 8. 2009, 6:49:00

    Moja poznámka z 22:42:00 bola určená anonymovi z 20:21:00

    OdpovedaťOdstrániť
  47. Vsetci Blavaci co tu nadavate na Slovensko a tolko obdivujete Rakusko by ste si mali uvedomit ze vacsina z tychto neduhov je zapricinene zlymi rozhodnutiami vo vasom meste. Tolko svinstva co musia vystat Slovaci kvoli veciam ktore boli vymyslene ludmi z tohto hrozneho mesta odzrkadluje aj postoj ludi zo Slovenska k svojmu okoliu. Kazdy den vidim ludi ktori musia doslova prebijat zivotom kvoli sprostostiam ktore niekto v Blave vymyslel.
    Problem je omnoho vacsi nez neporiadok a neupravenost zivotneho prostredia na Slovensku a len sterlita Rakuska. Ludia nevedia niektore veci zmenit a tak rezignovali.

    OdpovedaťOdstrániť
  48. Myslim ze velmi vela veci by sa vyriesilo keby bola Banska Bystrica hlavne mesto...

    OdpovedaťOdstrániť
  49. boris wolfgang dobak6. 8. 2009, 10:57:00

    Re: anonym 9:30:00

    A ty si naozaj myslíš, že v Bratislave rozhodujú Bratislavčania? Pozri sa na zloženie parlamentu, vlády, prokuratúry, súdnictva, akýchkoľvek centrálnych orgánov z hľadiska pôvodu. Bratislavčanov je tam minimum. Majoritu tvoria "blaváci" - prisťahovaní zo všetkých zapadlých kútov!

    Čo sa tej Banskej Bystrice týka, všetci Bratislavčania, ktorých poznám sa zhodujú s mojím názorom, že by bolo ideálne, keby ste si hlavné mesto presunuli kam len chcete, aj s "blavákmi". Bratislave by to len pomohlo!

    OdpovedaťOdstrániť
  50. Takisto hlasujem za Banskú Bystricu ako hlavné mesto!
    A to pochádzam z Bratislavy!
    Pardon opravím sa...Napíšem to správnejšie..Obaja moji rodičia sa narodili v malebnej rakúskej dedinke Engerau, ktorá sa nachádzala dosť ďaleko od mesta Pressburg...Dedinka to bola malá, príjemná s kľudným životom. Zrazu sa svet zbláznil, hranice dostali nohy z Engerau sa stala "Petržalka" zo starého dobrého Pressburgu sa stala "Bratislava" a moji rodičia zrazu miesto na malebnej rakúskej dedinke bývali na hnusnom slovenskom sídlisku. A to sa nepohli ani meter z miesta, chudáci....čo rozhodne nechceli, bolo bývať nejakom hlavnom meste, nemali však na výber. To hlavné mesto okolo nich "vyrástlo" Nuž a ja veru tiež nie som nadšený z toho, že moje rodné mesto je hlavné mesto. Znamená to kopec ruchu, špina, bordel, samí prisťahovalci a kariéristi a tiež tí najväčší zlodeji z celého slovenska....atď...Veď to poznáte..
    Takže kľudne si to hlavné mesto dajte kam chcete - Banská Bystrica je fajn...Je to pekné mesto a je pekne v strede slovenska...
    A ešte mi tu bude dakto nadávať, keď poviem, že sa mi páčia rakúske dedinky a strká mi tu nejaké Tatry.....
    A ďalší tu čosi píše o zlých rozhodnutiach "môjho mesta"
    Nechcem aby sa tu robili nejaké rozhodnutia. Robte si ich kľudne niekde inde.
    Čo ja chcem je pokoj, čistota, golfový trávniček a muškáty za oknami.
    Na vysvetlenie ešte dodávam..
    Rozhodne tu nechcem nikomu nadávať a nikoho obviňovať z tohto stavu.
    Dejiny sa hýbu a hýbu aj s nami - maličkými človiečikmi ktorí sa mnohokrát nestíhajú diviť čo sa to okolo nich deje...
    Tento príbeh môže snáď iba poslúžiť ako príklad. Ďakujem čitateľom za trpezlivosť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  51. No ked to vsetci Blavaci schvaluju, preco nikto z nich nechce ani o tom ani pocut? Tok penazi by sa zmenil a toto by sa im velmi nepacilo. Cize hovoria jedno a myslia si druhe...

    OdpovedaťOdstrániť
  52. Ako som uz napisal ale niekto to neschvalil...
    Ak by sa zmenilo hlavne mesto tak by sa zmenili financne toky a vela ludom by to vadilo.
    Cize vsetky vase reci o tom ako by ste chceli aby Blava nebola hlavne mesto su len bullshit.

    OdpovedaťOdstrániť
  53. Nepatrím k tým ľuďom, ktorým by to vadilo, čiže logicky moje slová tým pádom nie sú bullshit.
    Finančné toky sú mi ukradnuté ja z nich nemám nič.

    OdpovedaťOdstrániť
  54. Pravdepodobne by ti to vadilo lebo by sa ti znizil prijem a tym padom aj zivotna uroven.

    OdpovedaťOdstrániť
  55. Nerobím pre žiadnu slovenskú spoločnosť ale pre zahraničnú a im je jedno či bývam v Bratislave alebo na Aljaške. To s tým nemá nič spoločné...
    ale aj keď by mi to teoreticky znížilo plat - poďme sa baviť akože je to tak...Tak ale tým pádom, že by to nebolo hlavné mesto, nebol by taký tlak na byty od prisťahovalcov a náklady na bývanie - čo je najväčšia položka z mojich výdavkov - by klesli. Tým, že je to hlavné mesto, sú tu najväčšie náklady na život. To by všetko padlo. Tak by mi nevadilo, že mám menší plat keď by som mal nižšie náklady. Boli by tu lacnejšie byty, nájomné atď...jáj paráda....

    OdpovedaťOdstrániť
  56. rozdiel v kvalite sluzieb je nespochybnitelny.. netreba vsak zabudat aj na to, ze pokladnikovi sa lahsie usmieva s 5-krat vacsim platom..

    OdpovedaťOdstrániť
  57. rozdiel v kvalite sluzieb je nezpochybnitelny.. netreba vsak zabudnut, ze rakusanovi za pokladnou sa za 5-krat vacsi plat usmieva lahsie..

    OdpovedaťOdstrániť
  58. dana salajova7. 8. 2009, 9:04:00

    Kuzo, ja som bola predavacka, a dokazala som sa usmievat aj za minimalnu mzdu a aj pri 12-hodinovej smene. O platoch to teda - v drvivej vacsine - nie je. aj ked predavaci sa na ne radi vyhovaraju. to je pravda.

    OdpovedaťOdstrániť
  59. V Chorvátsku nielenže predali štvťku melónu, ale aj nakrájal na mesiačiky, aby sa dal bez noža odlamovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  60. cestujem hodne, a som 2-3 krat za rok v SVK (zvlast v Blave)- a nemyslim ze je to take zle - asi sa neda porovnat uroven sluzieb s Nemeckom alebo Rakuskom, ale je v SVK viac "zabavy" -- myslim exotiky , aspon pre nas - :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  61. boris wolfgang dobak9. 8. 2009, 14:23:00

    Exotiky je tam naozaj dosť. Neverím, že by som v (západnom) Nemecku alebo v Rakúsku, nebodaj vo Švajčiarsku, našiel takéto 'milé' zákutia, ktoré tu niektorí anonymní prispievatelia tak oslavujú napríklad slovami "...nemyslim ze je to take zle...":
    http://prievidza.sme.sk/c/4967353/z-dediny-so-vzacnym-kastielom-sa-stalo-smetisko.html

    OdpovedaťOdstrániť
  62. Vidim, ze diskusia pokracuje. Chcel by som dodat este par drobnosti na ktore si o nas stazuju pribuzni v zahranici.
    - Nedostavaju od tuzemskych oznamenia o umrtiach, narodeniach, atd., a casto sa take veci dozvedia uplne nahodne;
    - Snahy o vylucenie z dedicstva, aj ked sa jedna casto iba o malickosti, ako napr. fotografie, korespondencia, kopie dokumentov. Suvisi s predoslou staznostou.
    - Neustale ocakavanie financnej podpory/drahych podarunkov/atd.
    - Nadmerne pohostinstvo pri navstevach z cudziny.
    - Urazanie sa ak sa navsteva z cudziny z neznalosti zmieni o nejakej miestnej citlivosti.
    - A urazanie sa ak sa navsteva z cudziny prekvapi nad nizkou urovnou sluzieb - vid cely referat pana KS.
    Som si isty ze cteni citatelia pridu este s tuctom dalsich podobnych drobnosti (alebo sa urazia ze sa o nich tu zmienujem?).

    OdpovedaťOdstrániť
  63. ale jaka toto diskusia Sudor ty si stastny clovek :))))
    rdb

    OdpovedaťOdstrániť
  64. niekomu je jednoduchsie pisat o tom alebo rozpravat a pritom chodit na nakupy do Rakusaka......to je ubohe....

    OdpovedaťOdstrániť
  65. ubohejsie je kvicat a nepodpisat sa.

    OdpovedaťOdstrániť
  66. mal som na mysli,....Hmmm.... ale no co ti to budem (KS) pisat....naco?

    OdpovedaťOdstrániť
  67. vsetci co komentujete zacnite od seba ako to zmenit co je zle ,ako sa branit proti svinstvu ,ktore tu je,vzdy je jednoduche zmiznut a nadavat,ohlaste sa tam kde treba a nebojte sa povedat svoj nazor aj obsluhe aj politikom

    OdpovedaťOdstrániť