6. 8. 2009

Pútnická blbosť


Takže Hrad bude pútnickým miestom. Keď som videl na titulke SME.sk túto vetu, myslel som si, že zle čítam. Len dovtedy, kým som si nevšimol, že je to citát súdruha premiéra.

Plány súdruha Fica postaviť na nádvorí sochu Svätopluka, sú ešte veľmi skromné. Podľa mňa by na nádvorí Hradu malo stáť trojvŕšie a až na ňom socha Svätopluka. Ale nie hocijaká, tá socha by mala byť aspoň taká veľká, aby od pása hore trčala nad strechy Hradu. Prípadne by mohla trímať v ruke meč a ukazovať smer, ktorým sa istý ožran chcel vybrať na tankoch...

Pútnické miesto si samozrejme vyžaduje aj určité zázemie. Na parkovanie pútnikov by sa mala využiť garáž NRSR. Hlavnú reguláciu dopravy by mohla zabezpečovať pani Ľudmila Nováková. Jednak má skúsenosti s predsedom SNS, jeho fanklub pre ňu teda nebude nič nové, a navyše predpokladám, že väčšina pútnikov by s ňou mohla zaobchádzať aj lepšie, ako istý nemenovaný poslanecký pilot.


A tak sa Bratislava stane nielen hlavným mestom, rajom developerov, jediným hlavným mestom Európy bez metra, ale ešte aj pútnickým miestom. Ak sa socha vydarí, pútnické miesto na Hrade strčí do vrecka aj Rio, či Lourdy.

Otvorenou otázkou zostáva, aké zázraky sa na tomto vládou vytvorenom pútnickom mieste budú diať. Žeby tu ľudia pri pohľade na tento nezmysel prichádzali k rozumu? Súdruh Fico by si to mal s tým pútnickým miestom ešte poriadne rozmyslieť, riziko straty preferencií by mohlo byť príliš vysoké...

Juraj Petrovič

30 komentárov:

  1. Nuz, zobral si narodniarsku agendu za svoju, potiahol ju. Paneboze, tak po tej nestastnej Sissi tam bude dalsie, predpokladam, ze hyperrealisticke monstrum?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hlavne, že hrad vlastne Svätopluka nezažil. Možno sa mýlim. Keď už, tak v Nitre alebo na Devíne. Si myslím, že socha O.K. ale prečo práve na "pútnickom" mieste?
    Jana W.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jasné, že Hrad nezažil Svätopluka. Rovnako ani starých Slovákov. Ale Fico bezostyšne loví v rybníku SNS, dokonca beztrestne, keďže pilot odletel...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja sa obávam, že k rozumu neprídu. Ficovoličom je totiž dosť ukradnuté či Fiko vymyslí pútnické miesto alebo nariadi chodiť v teplotách nad 30 C
    bez ponožiek. Akýkoľvek nezmysel, vezmú všetko. Presviedčame sa predsa o tom dnes a denne.
    JN

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No, pokiaľ by nariadil chodiť v sandáloch bez ponožiek, tak by to bolo možno najrozumnejšie nariadenie vlády v tomto funkčnom období. Preto myslím, že také nehrozí ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ideálni voliči pre Fica: http://www.fotozoo.cz/photo/34073-Drahos-Predvolebny-miting

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Socha Fica v jeho nadživotnej blbosti by tam mala stáť.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mam taky pocit, ze bratislavan iej e jedinym hlavnym mestom v europe bez metra ... co taky vatikan, louxembourg, ljubljana, (neviem ako su na tom tallin, riga a vilnjus), ma rejkijavik metro? ... bratislava nema ani 500 000 obyvatelov, preco by mala mat metro? mnohe milionove mesta ho nemaju. ukrajinsky lvov ma 800 000 obyvatelov a tiez nema metro. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. BLBOSŤ JURAJA PETROVIČA

    Je neuveriteľné, koľko baranov sa dokáže rozčuľovať nad obyčajným slovným spojením "pútne miesto". Je použitie tohto výrazu dôvodom na rozčuľovanie?

    Alebo je podstatnejšie, že bratislavský hrad bude vyzerať ako v dobe svojej najväčšej slávy, že sa tam postaví koniareň, kráľovská záhrada, že sa zrekonštruuje jeho interiér presne podľa dobových reálií...

    A že sa tam postaví socha Svätopluka? A čo je prosím vás na tom...Keby ste sa aspoň trochu zaujímali o obdobie VM, vedeli by ste, že vtedy fungoval tzv. "ambulentný trón". Čiže krajina nemala jedno centrum, ale celý panovnícky dvor putoval z jedného hradiska na druhé, pretože jednotlivé hradiská vtedy neboli dostatočne ekonomicky silné, aby "vyživili" dvor. Takže ono nie, že je možné, že Svätopluk pobýval aj na Bratislavskom hradnom vrchu, ono je to dokonca vysoko pravdepodobné...

    Zas len ďalší blog, ktorý ma presvedčil, že ak chce človek vidieť úbohosť, treba ju hľadať na pravičiarskych blogoch...Ale hlavne, že ste si odpľuli, že Petrovič???

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Milý priateľu. O VM viem dosť na to, aby mi pohlo obočím, ak niekto používa výraz "starí Slováci". Lebo práve on netuší, o čom točí. Nech si tam tá socha kľudne je, ale keď počúvam, ako sociálka nemá od septembra na dôchodky, ako sa všade naokolo šetrí, ako sa len dá, lebo ak si si náhodou nevšimol, tak tu máme nejakú krízu, ale súdruh premiér ide kanalizovať cez Širokého vrecká ďalšie prachy z mojich daní na veci, ktoré sú síce pekné, ale momentálne určite nie nevyhnutné. To, že celá rekonštrukcia Hradu bude stáť dvakrát toľko, koľko by musela, keby nekradli do bezvedomia, ani nehovorím. V tom je tá blbosť, najmä.
    Píšeš tu o "kočovnom" tróne ako keby to bolo zas nejaké "slovenské" špecifikum, veď takto sa správali všetci stredovekí panovníci. Na druhej strane mi snáď nechceš tvrdiť, že neexistovali sídelné hrady, kde sa panovník zdržiaval častejšie? A Bratislavské hradisko k nim v tých časoch nepatrilo. Devín, Nitra a Velehrad, pokiaľ si správne pamätám, medzi ne patrili.
    Odpľúvam si v zásade len, keď si umývam zuby, tu som len poznamenal, že sa vrážajú moje dane do blbostí, a na druhej strane chýbajú tam, kde ich nevyhnutne treba.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dnešní Slováci so Svatoplukom nemajú nič spoločné.Ten ,kto do má svoje vedomosti z histórie aspoň v embrianálnom štádiu, to velmi dobre vie.Pojem "starí slováci" je samozrejme totálna blbosť.Sfalšovanie histórie.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Anonym 7.8.2009 11:55:00 Samozrejme. Oni tu totiz vtedy zili co? Neandrtalci? Tych vyhnali Staromadarske kmene (zaujimave, ze s tymto terminom nema nikto problem a je absolutne koser) a potom sme zrazu vyliezli zo Sitna ci odkial koncom 18.storocia a ukradli Uhorskú zem, my cvarga jedna zlodejska..
    Nemam slov. Kde inde ludia vlastnym narodom a sami sebou opovrhuju tak velmi ako u nas?
    To len na okraj. Narodniarske reci to bezbrehe rozkradanie nijako neospravedlnuju! A to tvrdim o vsetkych doterajsich vladach.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. putnicke miesto..?
    to je malo.to musi byt narodne putnicke miesto.tak ako tento najnovsi narodny stadion... http://jojooo.wbl.sk/Narodny_stolnotenisovy_stadion.html

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Socha tam pravdepodobne nebude.Keď aj bude tak sa bude asi volať Svätopluk Paška Ficovský s názvom _zaslúžili sa o seba_.Také niečo mali asi Stalin, Gottwald, Lenin, Gašpar..Ten starý ujo tam ešte nie je.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Milý Petrovič. (Keď už si ma teda oslovil milý priateľu). Keby si vedel niečo o VM (čo tvrdíš, že vieš), tak by si vedel aj to, že pomenovanie "Starí Slováci" nie je dobovým pomenovím - A ANI NIE JE TAK MYSLENÉ. Je to ten istý typ pomenovania, ako bolo pomenovanie Veľkomoravan, voči ktorému pochybujem, že si niekedy niečo namietal. "Starí Slováci" je určitá "výpomoc", je to umelý termín...V podstate nie je medzi ním a výrazom "predkovia dnešných Slovákov" žiadny rozdiel.

    Nikto ho NIKDY ako pôvodné pomenovanie nepresadzoval, dokonca všetci historici, ktorí sú podpísaní pod tým vyhlásením z minulého roka (tí 32) vždy zdôrazňujú, že v tej dobe sa obyvatelia volali Sloväni. Lenže o to tu vôbec nejde.

    Zásadná otázka totiž je, či tým, že sa jazykovým vývojom odohrala vo svojej podstate nevýrazná zmena, kedy v slove Slovenin odpadla prípona -enin, a nahradil ju sufix -án, -ák či touto malou zmenou došlo ku zmene charakteru obyvateľstva.

    Samozrejme, že nedošlo. Boli to tí istí ľudia, ktorí v určitom období používali pre seba dokonca mená Sloven, Slovák zároveň. To obdobie trvalo dosť dlho. Takže aký máš vlastne problém???

    Prečo pre príslušníkov TOHO ISTÉHO ETNIKA používať v dnešnej dobe 2 ROZNE NÁZVY??? O to viac, že ide iba o zmenu v dôsledku jazykového vývinu.

    Je nejaký rozdiel medzi slovom kresťanin a kresťan???Medzi slovom Moravjanin a Moravan? Medzi slovom Pražanin a Pražan???

    Nie je...Preto je pomenovanie "Starí Slováci" úplne v poriadku. Len problém je, že TY vôbec nerozumieš a ani si sa nepokúsil porozumieť, o čo v kauze "Starí Slováci" ide...Však?

    Ambulentný trón: No ja práve na rozdiel od teba viem, že to nebola slovenská záležitosť. Podobným spôsobom fungovala franská ríša. Faktom je, že niet objektívnych kritérií, na základe ktorých by sa dalo tvrdiť, že napr. Svätopluk pobýval v Nitre alebo na Devíne dlhšie než v Bratislave. Myslíš si to len preto, lebo tak si to doteraz vždy čítal...To je jediný dôvod.

    Ale tu ide o inú vec. O symboliku. Svätopluk bol nezávislým vládcom nezávislého štátu. Jediné adekvátne miesto, kde dnes môže byť jeho socha je miesto, ktoré je symbolom nezávislej moci nezávislého štátu. Na Slovensku je to Bratislava. Ako hlavné mesto. Či sa ti to páči alebo nie.

    K spôsobu vládnutia dnešnej koalície môže mať každý x výhrad. Faktom je, že politici nevedia, čo to je šetrnlivosť. Ak by sme mali čakať na politikov, ktorí budú vládnuť racionálne, tak by sme nepostavili nikdy nič. Takí politici nikdy nebudú. O tom, či kradnú viac alebo menej, než tí pred nimi sa rád porozprávam, až tu na Slovensku vznikne inštitúcia, ktorá to bude schopná nezávisle a objektívne posúdiť a oceniť.

    Dovtedy sú tvoje výhrady ...vieš o čom???

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Priateľu, termín "Starí Slováci" je v prenáramnom neporádku z jednoduchého dôvodu: slovenčina ešte nebola diferencovaná z praslovanského základu a slovenské etnikum sa teda ešte len vytváralo. Odtiaľto je už len krôčik k stupídnemu mýtu (zrejme "žilinskej" proveniencie), že VM bola prvý slovenský štát. Mimochodom, Česi sú rovnako schopní hlásať, že to bol prvý český štát. Jedni aj druhí sú len dôkazom, že keď chýba sebavedomie, treba si ho vymyslieť. No k veci: isteže nemáme presný dátum, kedy slovenčina ako taká vznikla, resp. odkedy sa v dejinách jazyka tak nazýva. Ale máme medzník, ktorým je zánik praslovanských serepetičiek, ako sú napríklad jery. Kým tutok NAŠI PREDKOVIA používali jery, nehovorme o Slovákoch, prosím.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ktoryze vytvarnik sa uz pripravil?

    OdpovedaťOdstrániť
  18. ja by som povedal, ze diskuter (8.8.2009-10:40:00) si priam vytrel o sudruha Petrovica topanky. Pekne, rozumne, k veci... Je ubohe pozerat ako slovne spojenie "stari Slovaci" robi problem samotnym Slovakom... nenachadzam slov...

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ja k Vám len toľko, že ani jeden si tu nemáte čo vyčítať, všetci ste tu úbohý. Z histórie rodinu nenakŕmim, ani nekúpim oblečenie, dnes keď ako krajina doslova lietame v prúseri,sa všetci červený tvária ako keby sa nič nedialo, a pritom osem ročná práca modrých išla do hája a súdruch vyrábač dlhov je v tomto taký dobrý, že ešte moje pradeti budú splácať jeho nepodarky a talafatky. Uvedomuje si vôbec niekto že bude trvať najmenej6-8 rokov aby sme boli v tých istých číslach ako minulý rok?

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Prekvapilo ma, ako farbito tu dokazu "inteleguani" vykreslit kazdu hlupost.
    Ked sa raz dostane na verejnost premierove h0vno, tak inteleguani z neho "vyrobia" monstrum.

    (Nie som volic Fica, len je mi trapne to pausalne kopanie nozickami")

    OdpovedaťOdstrániť
  21. To s tym jedinym hl. mestom bez metra si urcite prehnal.
    1. Je ich urcite viac: Tallinn, Riga, Vilnius, Ljuljana, Zagreb, Podgorica, Pristina, Andorra la Vella atd.
    2. Na co by vacsej dedine tie tri zastavky metra, co by sa tu mozno zmestili, boli. Pastikar v MHD? Ked este aj po cigarety do trafiky startuje svoju 206-ku.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. "...postaviť na nádvorí sochu Svätopluka..."

    Pokial viem tak navrh je postavit jazdecku sochu na nadvorie pred vstup do hradneho palaca.
    Kazdy turista ktory vyjde z hradu sa bude pozerat konovi do riti.

    Nehovoriac uz o tom ze to sa tam nehodi hocijaka socha a ze to rozbije sucastnu kompoziciu nadvoria.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Milý Petrovič. Je síce pravda, že pred 10. storočím slovenčina ešte nebola vyprofilovaná ako plnohodnotný samostatný jazyk (to neboli ani iné slovanské jazyky), ALE už sa profilovala. Dokonca už vytvárala isté odlišnosti oproti češtine, s ktorou patrila do západoslovanskej jazykovej oblasti.Keby sa dal do tvojho blogu umiesniť odkaz, dal by som ti článok, kde sa o tom píše.

    V 9. storočí už existovala slovenčina ako vyčleňujúci sa dialekt zo skupiny západoslovanskej. Ako plnohodnotný jazyk sa však dotvorila až v 10. storočí. Tieto veci definovali podstatne erudovanejšie kapacity, než si ty...Bez urážky.

    Preto Starí Slováci pre obdobie DO 10. storočia a iba Slováci pre obdobie PO 10. storočí.

    K tým "jerom". Pravdepodobne narážaš na to, že meno na našom území žijúceho obyvateľstva bolo (podľa teba) Slovieni. Súčasní slovenskí historici sa však začínajú vracať k forme Sloväni/Sloveni, keďže V SLOVENČINE hláska "jať" nikde nezanikla do podoby ie.Podrobnejši o tom píše Šimon Ondruš.

    Podstatná je ale iná otázka:

    Aj keď naši predkovia v tej dobe sami seba nazývali Sloväni/Sloveni (tak ako Slovania pri Novgorode, v Macedónii,...)NEZNAMENÁ to, že sa považovali za súčasť týchto ostatných Slovanov. Tak to nikdy nebolo. Slovania boli vždy samostatné kmene, vedomé si svojej odlišnosti, ktoré niekedy spolupracovali, niekedy spolu bojovali, často obchodovali, ale NIKDY medzi nimi nebolo spoločné povedomie. To je ahistorická hlúposť na entú.

    Pre príslušníka kmeňa sú vždy ostatní príslušníci toho kmeňa "MY" a príslušníci cudzieho kmeňa sú "ONI", aj keby hovorili tou istou rečou.

    Čiže kmene na našom území si boli sakramentsky dobre vedomé svojej "identity" až do doby, kedy sa z kmeňov stalo etnikum.

    Počiatky tohto procesu dávajú slovenskí historici (nemyslím tu také monumenty poznania ako Kováč) už do doby Samovej ríše ktorá po prvý krat spojila kmene na našom území.

    Dnes sa otvorene predpokladá, že Pribina bol 2-3 z panovníkov v rade, čiže Nitriansko existovalo ešte počas trvania Avarského kaganátu (zrejme ako vazalská a poplatná obalasť).

    V 9. storočí už Nitriansko a Morava sú nadkmeňovo integrované. Tam sa už tvorí etnikum - to sa potom dotvára počas VM.

    A PRETO, je oprávnené označovať to etnikum pojmom Starí Slováci, pretože sa jednalo o entitu vedomú si svojej odlišnosti od ostatných Slovanov a PRETOŽE pokračovateľom (dedičom) tejto entity (tohto etnika) sú v 21. storočí IBA a LEN Slováci.

    Moravania boli totiž asimilovaní...

    OdpovedaťOdstrániť
  24. je mi uplne jedno kedy sa tu slovaci objavili. Stve ma ze si zasa robia cerveny pomniky bez ohladu na raz prostredia a skutocne potreby obyvatelstva. Napadne mi to pripomina surovu stavbu mosta SNP cey historicke centrum mesta ako aj "nenasilne" postavenie sucasneho parlamentu hned vedla hradu. Urcite by sa dalo unavovat este dalsim mnozstvom arch. skvostov postavenych na tom "najvhodnejsom" mieste. Njviac ma vsak stve, ako tato vlada mrha / uz aj tak dost slabym /financnym potencialom krajiny. Povazujem ich konanie za vlastizradu.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Úvodom pozdravujem nadšeného historika, ktorý sa vehementne zastáva Starých Slovákov a horlí tak za nás, antinárodných pravičiarskych odrodilcov. Tak v prvom rade je podľa mňa šuma fuck, či to boli Starí Slováci, Slovieni alebo Sloväni. Mimochodom, mne sa zdá, že asimilované bolo skôr obyvateľstvo Nitrianska a nie Moravania... A čo keby sme použili termín Moravskí Slovieni - ako z hľadiska historickej politickej korektnosti :) Isté je, že to obyvateľstvo malo aj vtedy svoje špecifiká, tak ako dnes napr. Záhoráci... Ale vráťme sa ku pomníku Svätopluka: je to zasa taký jánošíkovský akt nášho súdruha premiéra. Pokiaľ ma totiž pamäť neklame, Svätopluk je známy i tým, že zradil svojho vlastného otca - spoluvládcu kniežatstva (síce ten tiež nebol anjelom na zemi), a ten sa potom jeho pričinením dostal do rúk Frankom, nepriateľom VM (!) A pokiaľ sa nemýlim, pričinením Svätopluka museli opustiť VM aj zástupy učeníkov Cyrila a Metoda, čím vlastne Svätopluk anuloval to, čo dnes máme ako štátny sviatok svätený i naším osvieteným súdruhom premiérom - aký paradox! Iste, za tým bol Svätoplukov štátnický pragmatizmus i jeho prezieravosť. Ale čo o Svätoplukovi viem mi stačí, aby som ho za národného hrdinu nepovažoval, lebo to bol len vychcaný manipulátor, i keď veľmi schopný treba uznať a VM za jeho vlády dosiahla najväčší mocenský rozmach - a tendenciu ku svojmu krachu... Ale kráľom určite nebol, žiadny historický dokument jeho korunováciu nepotvrdzuje. A teda už vonkoncom nemohol byť kráľom "Starých Slovákov", ako to prekrúca náš slávny premiér. Typické: oslavujeme Jánošíka a Svätopluka, dvoch kriminálnikov. Navrhujem teda, aby sochu Svätoplukovi postavili na tom novom futbalovom protikrízovom štadióne, ktorý bude slúžiť ako pútnické miesto pre tých 15% nezamestnaných (pardon za sarkazmus). A viesť sem bude jedna z protikrízových diaľnic, predražených len o 540€ eur... No, práci česť a robote pokoj!

    Vlado Filipko

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Belehrad tiež nemá metro

    OdpovedaťOdstrániť
  27. vidím, že mnoho diskutujúcich nepochopilo myšlienku tohto príspevku na blog...nevadí

    toma

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Svatopluk na hrad? Nieje to tak trochu schyzofrenicke? Ved on nebol slovak ale moravan. A vyhnal garantov vzdelanosti a vierozvestcov Cirila a Metoda z Moravy. Co sa tyka umiestnenia tak ako by sa ta socha nehodila na strechu kaviarne bystrica tak sa nehodi ani pred bratislavsky hrad. Nadvorie BA hradu je barokove a ako take ma uplne iny ucel ako miesto na nejaku kontroverznu sochu. Cervene kryptokomunisticke prasce nemali nikdy cit pre historiu , coho dokazom je aj znicene bratislavske podhradie. Ja verim, ze raz pride konecne doba, ked komancovia nafasuju majzliky a kladivka a pekne rucne rozoberu most SNP a mozu spolu s nim rozobrat aj sochu Svatopluka. Banda cervena sa absolutne nezmenila, zasa si stavaju pomniky bez stipky vkusu a respektu k historii a obcanom.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. O úrovni odporcov Svätopluka svedčí väčšina tunajších príspevkov, ako napr. tento, z ktorého tu uvádzam citát :

    "Pokiaľ ma totiž pamäť neklame, Svätopluk je známy i tým, že zradil svojho vlastného otca - spoluvládcu kniežatstva (síce ten tiež nebol anjelom na zemi), a ten sa potom jeho pričinením dostal do rúk Frankom, nepriateľom VM (!) A pokiaľ sa nemýlim, pričinením Svätopluka museli opustiť VM aj zástupy učeníkov Cyrila a Metoda, čím vlastne Svätopluk anuloval to, čo dnes máme ako štátny sviatok svätený i naším osvieteným súdruhom premiérom - aký paradox!"

    Nuž, k tomu len toľko, PAMAŤ ŤA KLAME A TO RIADNE ... o tom otcovi si to riadne domotal a Svätopluk bol, popri iných práve ten, kto Cyrila a Metoda na naše územie pozval... nuž, ale keď sa každý hlupák potrebuje vyjadriť, tak to potom tak aj vyzerá.

    OdpovedaťOdstrániť