27. 5. 2011

Prečo Slovák ešte nemá Nobelovku za literatúru

Keď som včera kupovala miláčika McEwana a jeho najnovší román Solar, najprv sa mi zdalo, že ho Ikar vydal s originálnou obálkou. Anglické vydanie som posledne držala v ruke v januári v Prahe a nemajúca už 500 českých peňazí nazvyš som ho oprela späť. Pekná obálka:


Doma pozerám, a to aj do tiráže, a hin: kopirajt na kover kreatúrne štúdio dáke.


Jaj, sme my sprostí ešte. To prečo berieme len obálky, a nie celé knihy? Šak to by sme aj my vedeli z angličtiny napísať! Ja né, ale našli by sa. Aj z inej hatlaniny. A tiež by sme vedeli trošku to pohnusiť, pridať desať hviezdičiek, nech to má cveng, a vyhodiť tie slnečné oné. Korupcie.

Len či my nie sme príliš poctiví!

Nataša Holinová

2 komentáre:

  1. Ten anglický originál na fotke som si kúpil nedávno na služobke, ale nebol som schopný dočítať. Hlavný hrdina mi totálne liezol na nervy a jednoducho som sa s ním nevedel stotožniť. Na druhú stranu akceptujem, že čítať, keď sa v hrdinovi vidíme, nie je žiaden kumšt. S hrdinami takého Cormacka McCarthyho sa tiež skoro nikdy nedá identifikovať, ale jednoducho toto bolo na mňa priveľa.

    Od McEwana ma veľmi príjemne prekvapila knižka Atonement (neviem pod akým názvom u nás vyšla), možno aj preto, že som do toho išiel bez akýchkoľvek očakávaní. Neskôr som od kolegyne počul, že vôbec mnohé jeho staršie knihy sú veľmi dobré, ale zatiaľ som sa k nim nedostal. Atonement som si kúpil úplne náhodne, minulý rok v Malajzii som nemal čo čítať, tak som zašiel do kníhkupectva a prehrabával sa poličkou a toto sa na mňa usmialo.
    Boris ml.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. atonement u nas vyslo ako Pokánie a je to fakt kniha na nobelovku. :) inak zo starsich veci odporucam amsterdam, neuprosnu lasku, nevinneho, na plazi - to su uplne spicky. ak ta solar nechytil za srdce, neviem, ci sa to podari so sobotou alebo dietatom v pravy cas. punkerska juvenilia - betonova zahrada - je znama snad kazdemu, bola (na rozdiel od neuprosnej lasky) aj vyborne sfilmovana. no doteraz ani jedno slovenske vydanie nemalo ukradnutu obalku. :)

    OdpovedaťOdstrániť