22. 7. 2010

Venice

V prístave pečie slnko, žiari na betónový chodník aj na hlavy, voda vytvára ilúziu sviežosti, zelenej a živelnej, vlny tvorené loďami sú autentické, vytrvalé a opakujú sa. Rýchlo vznikajú nové a jedna za druhou sa obíjajú o schodíky plné vyplavených rias, dočiahnu až na najvyšší.

Sadáme do tieňa, do prvej kaviarničky, ktorá príde do cesty a nie je horúca, zboku má stánok so zmrzlinou, láka od samého rána na farebné dobroty, sladké a studené. Pijeme kapučíno, pravé talianske, pozeráme na vodu, ľudí vo vodnej MHD, naskakujú a vyskakujú z nej obratne a skúsene, vieme hneď, že sú domáci, že to tu poznajú a je to pre nich obyčajné.


Prechádzame sa po uličkách, plných obchodíkov a reštaurácií, pri akadémii nám gondolier robí cenu, ale odolávame, na San Marco chceme ísť po vlastných, chceme to cítiť, chceme to žiť. Charizma mesta je najvyššia v jeho centre, na tom veľkom bielom námestí plnom luxusných obchodov, kaviarničiek so stoličkami bez slnečníkov a so zvukom huslí. Ľudia sú všade, posedávajú na schodoch, kŕmia holuby a hlasno kričia, keď im sadajú priamo na dlane, v ktorých cítia jedlo, pri stánkoch s maskami, dvíhajú hlavy hore a pozorujú pamiatky, veľa pohybov, veľa hláv a nôh, veľa aktivít.

Čašníci na menších námestiach temperamentne vítajú, strkajú nám do rúk jedálne lístky, aj keď ešte nie sme rozhodnutí, či si sadneme. Pizza je tiež pravá talianska, chutí inak, alebo je zafarbená atmosférou, to sa ťažko zisťuje, ťažko oddeľuje a ťažko objektívne posudzuje, všetko je iné ako u nás, je to korenisté, mastné aj slané, má to šťavu.


V bočných uličkách je chládok a zopár žobrákov, málo, ale sú. Ženy prosia o pár drobných práve na miestach, kde takmer nikto nechodí. Dvíhajú k nám hlavu a ruku a želajú buongiorno, pocit zablúdenia a kontrast s tým, čo je tam vonku, tam, kde sa naozaj žije, s márnivosťou, prepychom a vysokými cenami. Odvrátená strana, iný svet.

Černošskí predavači na uliciach ponúkajú africké kabelky, stoja ako modely, ako sochy, sú vysokí, štíhli a ovešaní tovarom pre dámske oko. Stoja priamo pred značkovými predajňami, konkurujú im cenami a očami sa vŕtajú v dave. Rozbehnú sa odrazu, z ničoho nič, razia si cestu pomedzi ostatných a skrývajú sa, zašívajú v bočných uličkách pred políciou. Zbadajú ju skôr, ako sa my stihneme otočiť, otázka praxe, pud sebazáchovy, boj o prežitie, všetko v jednom. Neskôr ich vidíme v prístave, chodia tesne popri kaviarenských terasách a oslovujú dámy pri káve a zmrzline, majú široký úsmev a pokúšajú osud, hlasno hovoria a hompáľajú kabelkami, množstvom kabeliek zavesenými po celých rukách.


Vraciame sa k prístavu, vieme, že jeden deň na toto mesto nestačí, že treba aspoň ešte chvíľu, aby človek videl všetko a aj tak by to nestačilo. Čarovné, rozprávkovo živelné, plné energie, zmrzliny, masiek, vody a gondol, ozdobených a vyleštených. Plné ľudí, jazykov a nárečí, vôní miešajúcich sa vo vzduchu, plné dôvodov na rozjímanie a kontrujúcej reality. Plné pocitov, ktoré si nenechá pre seba, odovzdá ho a nasýti nimi hostí, dá sa precítiť od hlavy až po špičky chodidiel, silno, sýto, na dlhý čas.

Také je to mesto.

Dana Sudorová

6 komentárov:

  1. "...chutí inak, alebo je zafarbená atmosférou", to je presné vyjadrenie od vnímavého človeka.
    Moja pizza bola tvrdá. Talian mi vysvetlil, že tak to má byť. A ja som o tom nikdy nezapochyboval. Aj pre tú atmosféru.
    Benátky sú snom každého romantického človeka, ale aj prísne praktického, ktorý nepodlieha emócii len tak. Pre svoju jedinečnú a výnimočnú krásu.

    Tragickú krásu, pretože cítime, že jedného dňa zmizne, tak ako sa krásna mladá žena premení časom na ošklivý skelet z kostí obtiahnutý kožou vrások.

    Ale Benátky majú ešte dlhý život pred sebou. A, možno naozaj, vymyslia a skonštruujú systém, ktorý zachráni všetky budovy pred katastrofou.

    Vďaka Ti, Danka!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Borisko,

    ja som o nich dovtedy iba počula, že sú krásne, vždy mi vŕtalo hlavou, čo môže byť pekné na meste, ktorého jedinou výnimočnosťou je voda ;) Tu som sa presvedčila, že to je mesto, ktoré žije inak, je celé rýchle, ale pritom bez stresu, má asi najúžasnejšiu atmosféru, akú som zatiaľ v živote cítila. Určite tam chcem ísť ešte niekedy v budúcnosti, ak sa bude dať, tak na dlhší čas. Vyslovene ma uchvátili, hoci to nie je hmatateľné, nedá sa popísať, čím konkrétnym. Mieša sa tam toho veľa.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Americká spisovateľka Donna Leon (pôvodne učiteľka na americkej vojenskej základni pri Benátkach) vytvorila románovu postavu inšpektora Brunettiho, manžela a otca dvoch detí, žijúceho a pracujúceho v Benátkach... Zachytila v detektívne ladených románoch atmosféru strácajúho sa mesta, resp. mesta, ktoré my ako turisti nepoznáme, mesta Benátčanov, ktorí tú krásu berú ako samozrejmú prirodzenosť. Spomína na miestne obchodíky pre domácich, ktoré sa premenili z tradičných pekární, cukrární na kšefty, ktoré sú zárobkovými podnikmi, využívajúcimi turistický ruch.
    Knižky sú sfilmované, ale ani jeden z filmov nemá atmosféru týchto príjemných oddychových pôvabných románov. Ak si žiadnu z jej kníh nečítala, treba to napraviť. Predĺžiš si ten sviatočný pocit. :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Som rád, že sa Vám tam páčilo, bol som tam dvakrát, raz cez deň a raz večer, oboje bolo niečím výnimočné. Aj ja sa tam chcem vrátiť, niekedy...
    Pekný článok Danka, dýcha to z neho presne tak, ako si to mesto pamätám ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Atmosféra z článku len tak sála a hladí dušu... Úplne iné Benátky než tie, čo si pamätám ja, našťastie. Vďaka.

    MS

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mam chut tam ist. musi to byt nadherne. dakujem. lm.

    OdpovedaťOdstrániť