20. 4. 2014

Nikde inde ticho takto nežije

Mača ma zobudilo priskoro; slnko ešte len začalo koketovať s múrmi nocou vychladnutého domu. Šelme v pruhovanom telíčku to stačilo, aby bola hore a aby cez okno mohla striehnuť na všetko, čo sa za ním mihne.

Rána na dedine sú tiché. Nie však obyčajne, ticho ich vyzlieka donaha ako jesenný vietor vyrodené jablone, zvuky, čo sú v meste iba sprievodnými, tu vychádzajú na povrch. Kým sa tu rozprúdi bežný každý deň, vďaka týmto zvukom vieme, že tu nie je mŕtvo, že tu pulzuje život plný všetkého, čo k nemu patrí, čo ho robí pojmom a dáva mu hĺbku.


Vtáky v ihličí starej kosodreviny ladia hlasivky už od prvých lúčov. Prehlušia vietor opretý v listoch za plotom, čo hral ešte pred chvíľou prím, zmenený na prievan preťahoval sa cez škáry v starých drevených oknách a občas, keď sa do toho zaprel, dokázal buchnúť dverami; teraz je už len doplnkom, divadelnou kulisou prelietavých operencov, ktorému neostáva nič iné, len mávať konármi v zelených korunách a pritakávať spevom.

Tie spevy počúvame vždy, keď sme tu. A vediac, že sa mi už roky pletú, všetky ich hádžem do jedného vreca; všetky sú vtáčie bez vyslovenia rodového mena, bez bližšej charakteristiky, naoko bez tváre; stačí o nich vedieť. Láka ma vybrať si spomedzi nich jeden a pamätať si ho, vryť si ho do pamäti a vystavať na tej melódii svoj piskot počas dňa, pohmkávanie pri nosení dreva alebo pri umývaní riadu, keď však príde na lámanie chleba, nedokážem napodobniť ani najjednoduchší z nich, nepamätám si trilkovanie a nevadí to, lebo deň je vtedy už často v plnom prúde.


Ale rána – skoré rána, opantávané lúčmi, ktoré sú tak zavčasu viac studené ako hrejivé – by bez nich neboli tie pravé. Boli by ako život pred koncom, dýchali by tichom, ktoré by bolo chmúrne aj bez mrakov.

Takto je ticho presvetlené, previate, prevetrané do svieža. Prelietava popred okná, prebúdza v mačati lovecké pudy a nám otvára vnemy uspaté mestskou zimou. Prijať ho úplne, bez výhrad sa dá len tu.

Lebo nikde inde ticho takto nežije.

Dana Sudorová

1 komentár: