9. 2. 2010

Nemenné


Na čistej bielizni leží mača a spí, užíva si ešte tmavého rána, keď ja sedím na gaučíku v kuchyni a pijem rannú kávu. Roky rovnaký rituál, ktorý nemením, vymeniť gauč za podstienok rodinného domu plný leta je jediná zmena, ktorú si živo predstavujem, rozospatá.

Mala to byť chladná noc, studená, mrazivá, a niekde aj bola, hovorí predpoveď. Cez deň má vraj znovu snežiť, v duchu si vravím, že už by nemuselo, že už by hádam stačilo. Ale ešte je len február, ešte je na teplo veľa času a sneh sa ešte nepoberá.

Žijeme veľa času na kolesách a menej doma, sledujeme krajinu cestou, v snehu je takmer rovnaká, zababušená do studenej bielej, premrznutá, nehybná a stvrdnutá, ťažká. Len srnky sa pasú na všetkom, čo nájdu, ležia na snehu a dokážu na ňom oddychovať. Na jednom mieste je ich celkom veľa, celé stádo, mnohé pri sebe, akoby vedeli, že sú si rovné, že si patria a nechcú sa vzdialiť, rozdeliť. Sledujeme ich z vykúreného auta, spomalíme a vravíme si, aká škoda, že nie je blízko parkovisko, len samá príroda a zákruty na ceste.

Včera som videla vychádzať slnko. Veľké, guľaté, žiarivé, tuho červenožlté, jasné a mrazivé. Presne také, aké naši volali zubaté, ktoré má svetlo a nehreje. Spomínala som, ako sme začiatkom jesene vybehli ku koľajniciam a fotili, ako vychádza nad kukuričným poľom. Ako som hovorila, že to nie je úplne to, čo som ti chcela ukázať, lebo cestou do práce bolo krajšie ako v tú sobotu, keď sme tam stáli a sledovali ho pod jasnou oblohou.

Raz ti ho ukážem také, aké chcem, aké sa mi najviac páči. Žiarivé, farebné, honosné a veľké, bude mať zore všade, kam len dovidíme, silné a teplé. Plné energie, také, ktoré cez deň silnie, aby noci boli teplé, aj v zimou vymrznutých dolinách.

Také, čo je po veľa letných rán nemenné.

Dana Sudorová

3 komentáre:

  1. prekrásna pocitovka, skutočne!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Máme krásnu zimu a aj to zubaté slniečko poteší dušu, rovnako ako Tvoje rozjímanie, Danka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Romanticko-neromantické, také môžem. Keď nepíšem, aspoň čítam ;-) Ďakujem Danka.

    OdpovedaťOdstrániť